TIC Štanjel

Slikarska razstava Tjaše Demšar - Atelier odprtih vrat "Pariške slike"

30.12.2005
Tjaša Demšar je zadnja dva meseca bivala, ustvarjala in razstavljala v pariškem “ Mestu umetnikov”, Cite’ Internationale des Arts, prestižni rezidenci za umetnike iz vsega sveta, ki se nahaja v samem centru Pariza, v neposredni bližini katedrale Notre Dame. Po vrnitvi domov se predstavlja v njenem novem okolju – kraju Branik na Primorskem z razstavo “Pariške slike” – odprt atelje.
Tekst v katalogu je pripravila italjanska likovna kritičarka Alessandra Santin, ki je že v preteklosti točneje leta 2002 kurirala njeno razstavo. Takrat skupinsko razstavo “4 ženske umetnice” v Villi Saccomani, Pordenone, Italija, katere del kot ene štirih umetnic, so bila tudi dela Tjaše Demšar.

Tjaša Demšar je akademska slikarka. Študirala je v Italiji, Angliji in na Nizozemskem, kjer je leta 1995 po pet letnem študiju diplomirala iz slikarstva. Njeno prvo razstavo je imela leta 1996 v Galeriji kulturne fondacije Villa Benzi Zecchin, blizu Treviza v Benečiji. Od takrat je imela že več kot 15 samostojnih razstav in več skupinskih širom po svetu, v Italiji, na Nizozemskem, v Veliki Britaniji, Franciji, Južnoafriški Republiki in v ZDA, kot tudi v številnih svetovnih umetnostnih galerijah na spletu. Njena dela so v Sloveniji redno zastopana v Galeriji Meduza v Kopru in v Galeriji Artes v Novi Gorici. Kot tudi v galerijah v Italiji in v ZDA. Pred letom dni se je naselila v Braniku na Primorskem. Od leta 1996 je članica Zveze likovnih umetnikov Slovenije.

Tekst iz kataloga:
Dela Tjaše Demšar uokvirjajo vesoljstvo žareče živih barv. Obdelane z uporabo izredne imaginarne energije, ta “virtualna okna” prikazujejo kraje, ki so različni in možni: naravni ambient, vrt, delček mesta. Vsakokrat so prostori za bivanje s poetičnim pogledon tistega, ki uspe vspostaviti dijalog s kontrasti, ki se ne boji jasnih mej, obnovljenih oblik in barv, ki diha brez bojazni sredi brezkončnih razdalij in v mejah prostora terase in zaokroženega mestnega trga. Vsak prostor ima čas za življenje. Prikazuje nam se prekrasen in absoluten, kot ikona, konkreten primer različnosti tonov sanj in mitov, katerih si umetnica nekega dne resnicno nadeja srečati. Ironija zgodbe je v posameznih prisotnostih, roža v loncu, vodnjak, grič in palača… postanejo orožje in obtožba. Slike Tjaše Demšar se uveljavljajo z močjo kristala, ki pritegne v odsevu svetlobe vsak kraj in vso svojo pozornost.

TJAŠA DEMŠAR akadem. slikarka - “Pariške slike” – ODPRT ATELIER

BRANIK, Villa Flora, Branik 176 - v vasi pod gradom Rihemberk.
Goriška, Primorska med Krasom in vipavsko dolino - 30. 12. 2005 – 4. 1. 2006

Razstava bo odprta vsak dan od 10.30 do 14.00.

www.demsar.com
http://vodnik.kras-carso.com
nazaj
pridružene povezave
 
nazaj