Novi tednik in Radio Celje

V slovenskem prostoru edinstvena akcija zdravega hujšanja uspešno končana

07.07.2009
V šestih letih akcije Hujšajmo z Novim tednikom in Radiem Celje so naši udeleženci vsako leto izgubili več kot 200 kilogramov in s tem Zemljo “olajšali” za 1,2 toni. Letošnja skupina je izgubila 274 kilogramov in se v pasu zmanjšala za 272 centimetrov. Petnajst “hujšarjev” je izgubilo več kot deset in pet več kot pet kilogramov. V pasu se je posameznik zmanjšal za od 5 do 23 centimetrov.
Sredi marca so “hujšarji” nosili več kot dve toni težko breme. Njihove zgodbe v prvih tednih niso bile vzpodbudne. Skupaj smo ugotavljali, da so se vrsto let, nekateri že celo življenje, vrteli v začaranem krogu boja s kilogrami. Redki so bili, ki ne bi preizkusili mnogo “magičnih” diet. Njihova “magija” je po lažnem zadovoljstvu prinesla nesrečne dneve, mesece in leta. Pohvale vredni so tisti, ki so se odločili takšnemu življenju reči ne, se prijavili na našo akcijo in se medijsko izpostavili v bitki s samim s seboj.

Tedenske delavnice so udeležence za nadaljno pot izgubljanja in vzdrževanja kilogramov opremile z znanjem. Naučili so se preračunavanja enot živil, spoznali prehransko piramido, se s pomočjo pozornega pregleda deklaracij naučili nakupovati zdrava živila, spoznali načine priprave zdravih in slastnih jedi, govorili o depresiji, se sproščali, hodili po nordijsko, opravili test hoje in se podučili o pravilni negi telesa v času hujšanja. Zdravo hujšanje je dolgotrajno, toda skozi zavest postane način življenja. S pomočjo Nataše Šuster iz Top-fita so “hujšarji” v izjemno dobri fizični pripravljenosti.

Akcija je edinstvena v slovenskem prostoru in primer dobre prakse “saj je ozaveščanje ljudi o pomenu zdravega hujšanja za zdravje in počutje izjemnega pomena,” so sklepne misli prim. Jane Govc Eržen.

Z 24,8 kilograma je najuspešnejša udeleženka zdravega hujšanja Kristina Pilko, druga je Marija Zver z 21,7 kilograma manj in tretji je predstavnik moške populacije “hujšarjev” Vili Rebernak, ki je stopil 20,4 kilograma. Zmagovalci akcije so vsi, ki so vztrajali do konca in bodo po poti zdravega hujšanja stopali še naprej do zadanega cilja. Objavljamo nekaj zgodb naših hujšarjev, ki so po treh mesecih dobile nov pomen:

"Neprestano sem jokala in se gledala v ogledalu, čeprav se nikoli nisem marala gledati. Vsak mesec sem bila širša, nosila sem ohlapna oblačila, bolj kot sem to opažala, bolj sem se obremenjevala s hrano in s svojim telesom, vse slabše je bilo. Z vašo pomočjo sem našla pravo smer do poti, ki vodi v boljše življenje."

"Moj trud je viden, ljudje opazijo spremembe, kar mi daje samozavest in mi vliva pogum ter moč, da nadaljujem."

"Zdaj hodim po svetu še bolj pokončno in komaj čakam poletja, da se pokažem v novih kopalkah."

"Vsem sorodnikom, sploh moji družini sem dala spodbudo, predvsem pa pokazala, da je vse mogoče s trdno voljo in seveda s trdim delom."

"Težko je gledati vrstnice, kako z veseljem hodijo po trgovinah, se smejijo in dobijo skoraj vsako stvar."

"Vedno sem bila tista punca, ki si jo je vsak zapomnil, tista ki je malo močnejša."

Prilagamo vam fotografijo srečnih hujšarjev ob zaključku akcije, ko tehtajo 274 kilogramov manj....

foto: Sherpa
nazaj
pridružene povezave
 
nazaj