Popotni list by KD Življenje

Ideja o povezovanju slovenskih turističnih znamenitosti

30.10.2011
V življenjski zavarovalnici KD Življenje si kot družbeno odgovorno podjetje prizadevamo za večjo kakovost življenja. To nas je vodilo tudi do partnerskih sodelovanj z glavnimi slovenskimi družinskimi zakladi. Vzpostavili smo res izjemne vezi s Postojnsko jamo, z Živalskim vrtom, Ljubljana, Arboretumom Volčji Potok, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, z Roglo - sankališče Zlodejevo, letos pa še s Kobilarno Lipica.
Dolgoletno sodelovanje je rodilo medsebojno zaupanje, ki je nujno za uspešne projekte in vsestransko zadovoljstvo – zadovoljne obiskovalce in partnerje. Oktobra smo začeli uresničevati novo idejo o povezovanju slovenskih turističnih znamenitosti – Popotni list. Gre za celovit vsebinski projekt, ki temelji na poudarjanju pomena slovenskih znamenitosti in lepot. O Popotnem listu je njegov idejni pobudnik, izvršni direktor marketinga KD Življenje, mag. Boštjan Jenko, rekel: »V Popotnem listu nam je prvim uspelo združiti sedem slovenskih znamenitosti, na kar smo zelo ponosni. Z njim želimo spodbuditi čim več družin k popotovanju in ogledu teh čudovitih zakladov, ki jih moramo znati ceniti prav vsi v Sloveniji. V KD Življenje tudi s tem potrjujemo, da smo družbeno odgovorno podjetje.«

Ob zaključku akcije bomo vse, ki bodo zbrali žige, z veseljem obdarili. Med njimi pa bomo izžrebali srečneža, ki bo kar pet let prejemal mesečno štipendijo v višini 50 evrov. Izplačevati jo bomo začeli kot rento po izteku desetletne zavarovalne police življenjskega zavarovanja Fondpolica.

Obisk Živalskega vrta Ljubljana
Živalski vrt Ljubljana je bil ustanovljen leta 1949. Prve živali so bile nameščene v središču Ljubljane, nasproti glavne železniške postaje. Leta 1951 pa se je preselil na današnje območje - jugozahodni del Rožnika, kjer zavzema 19,6 ha površine in ima 6,5 km sprehajalnih poti. Vsako leto nas obišče okoli 250 000 obiskovalcev. V Živalskem vrtu Ljubljana vas bomo prijazno sprejeli vsi, ki v njem delamo in skrbimo za živali. Lepo vabljeni! www.zoo.si

KOBILARNA LIPICA – zeleni biser na Krasu
Kobilarno Lipica je zibelka in domovina lipicanskih konj. Je izvorna kobilarna lipicancev in sploh ena najstarejših kobilarn, kjer že 431 let vzrejajo isto pasmo konj. Je tudi kraj, kjer je danes največje število lipicancev na enem mestu na svetu. V Lipici namreč skrbijo za skoraj 350 konj, vsako leto pa se čreda okrepi za okoli 30 žrebičkov. Pasma lipicanec, ki je dobila ime prav po Lipici, je najstarejša kulturna pasma konj v Evropi in ena najstarejših na svetu. Lipica je ponos Slovenije in eden od biserov njene državnosti. Kobilarna Lipica je tudi z zakonom zaščiten kulturni spomenik izjemnega pomena za Republiko Slovenijo, država pa si prizadeva, da bi jo uvrstili tudi na mednarodni Unescov seznam svetovne naravne in kulturne dediščine.

Predjamski grad
Nedaleč od Postojnske jame stoji sredi navpične 123 metrov visoke stene, dobesedno v ustju jame eden izmed deseterice najbolj znamenitih evropskih gradov, Predjamski grad. Slikovit, mogočen, izzivalen, skrivnosten in neosvojljiv grad tu kraljuje že dobrih 700 let in je edini popolnoma ohranjen jamski grad v Evropi. Njegovo romantično podobo dopolnjuje idilična reka Lokva, ki globoko pod gradom ponikne v podzemlje. Današnja zgradba ima sicer renesančno osnovo, v njej pa se skriva veliko starejše jedro – pravi jamski grad, ki je bil prvič omenjen že leta 1202. Najslavnejši in najbolj premeten prebivalec gradu je bil vitez Erazem Predjamski, ki se je v 15. stoletju uprl cesarski samovolji. O njem danes pripoveduje romantična legenda, ki jo vsekakor morate spoznati.

Postojnska jama
Fantastičen preplet rovov, galerij in dvoran, osupljiva pestrost kraških pojavov ter preprosta dostopnost so glavni razlogi za izredno priljubljenost in obiskanost Postojnske jame, ki je v dveh stoletjih gostila že 34 milijonov obiskovalcev. Postojnska jama je danes ena najbolj prepoznavnih turističnih jam na svetu, največja jama klasičnega krasa in najbolj popularna turistična znamenitost Slovenije. Pod veličastnimi podzemnimi oboki, ki jih kakor lestenci krasijo stalaktiti, skozi fantastično krajino, posejano z igrivimi skulpturami iz apnenca, vas na ogled v nederje narave popelje električni vlak, del poti pa v spremstvu izkušenih vodnikov opravite peš, kakor so to pred vami storili milijoni, med njimi cesarji in kralji, predsedniki vlad in držav, visoki cerkveni in vojaški dostojanstveniki, pa tudi številni umetniki in znanstveniki. In kakor je osupljiva stvaritev narave, tako so neverjetni njeni znameniti prebivalci, ki jim je ljudska domišljija nadela ime zmajevi mladiči, čeprav značaj te nežne in elegantne živalice – človeške ribice, ne spominja ravno na hudega zmaja. In družbo v podzemlju ji dela še skoraj 100 vrst drugih živalic, nekatere od njih lahko v naravnem okolju vidite v Proteusovi jami – Vivariju.

Pisane jesenske kreacije v Arboretumu Volčji Potok
Vsako drevo v parku ima svoje jesensko oblačilo. Jesen je čas, ko drevesa svoja zelena oblačila zamenjajo za rdeče, rumene, oranžne in rjave obleke. Krošnje dreves se spreminjajo v pisani paleti mavričnih barv, ki razveseljujejo naš pogled. Odpadajoči listi v objemu jesenskega vetra divje plešejo in se vrtinčijo k tlom. Tam jih razigrani otroci občudujoče nabirajo in se igrajo v velikih kupih pograbljenega listja. Toda čemu se moda jeseni v svetu dreves tako spremeni? Liste dreves barvajo barvila klorofili, zaradi njih so listi zeleni, ter karoteni (rumeni), ksantofili (oranžni) in antociani (rdeči, vijolični in modri). Jeseni se drevo pripravlja na zimo tako, da začne razgrajevati klorofil in njegove sestavine skladišči v živem lesu. Z umikom klorofila listi rumenijo. Rdeča barvila nastajajo le pri nekaterih vrstah, ko se pripravljajo na listopad. Odmrli listi porjavijo in odpadejo. Drevo tako golo čaka na dotik pomladnega sonca. Pred nami je tudi kar nekaj zelo praznično obarvanih otroških delavnic in strokovnih predstavitev, o katerih lahko več preberete na naši spletni strani www.arboretum.si.

Na Rogli in v Zreče se intenzivno pripravljamo na prihajajočo zimsko sezono…
Glavna novost v ponudbi prihajajoče sezone je nov tip sezonske smučarske vozovnice, katere promocija, ob izdatni podpori KD Življenje, uspešno poteka po vsej Sloveniji. Novo sezonsko smučarsko vozovnico smo poimenovali Smučarska vozovnica 99, saj je za njen nakup potrebno odšteti le 99,00 €. S smučarsko vozovnico 99 bo mogoče smučati na smučišču Rogla od ponedeljka do petka (izvzeti so prazniki in slovenske šolske počitnice) več kot 70 dni v sezoni. Kot posebno darilo pa imetnikom smučarske vozovnice 99 podarjamo nočno smuko ob četrtkih. Obenem pa Karta 99 prinaša kar nekaj dodatnih ugodnosti, in sicer 30% popust pri vstopu v bazene in savne do 17. ure na Rogli, 30% popust pri vstopu v termalne bazene in Savna vas v Termah Zreče, 30% popust na vožnjo po Zlodejevem na Rogli ter 30% popust na koriščenje aktivnosti v športni dvorani na Rogli. Smučarsko vozovnico 99 je mogoče kupiti zgolj v predprodaji, ki bo trajala do 15. 11. 2011. Cene smučarskih vozovnic so v večini na istem nivoju kot lani. V predprodaji, ki bo trajala do 30. 11. 2011 bodo vozovnice do 10% ugodnejše. Z novimi tipi vozovnic, kot so Slovenska družinska smučarska vozovnica (velja na večini slovenskih smučišč) in Karta 99 na smučišču Rogla, pa bo smučanje to sezono za marsikoga dostopnejše. Predprodaja za Karto 99 se izteče že 15. 11. 2011.

ZIMSKO LETNO SANKALIŠČE ZLODEJEVO
NORA ZABAVA V VSEH LETNIH ČASIH
Zimsko letno adrenalinsko sankališče Zlodejevo zagotavlja noro zabavo za vse generacije v vseh letnih časih. Veter okoli ušes, hitrost, ki dvigne srčni utrip, adrenalinska vožnja v osrčju mogočnih pohorskih gozdov. Zabava za vso družino je zagotovljena s spustom po 1360 metrov dolgi progi s strmimi zavoji. Na udobnih saneh z varnostnim pasom za eno osebo ali par vam vožnja še dolgo ostane v spominu. Utrip srca vam dvigne hitrost do 40 km/h, malo manj pogumni pa jo uravnavajo z zavorami samo prvič; drugič gre do konca. Vožnja se zaključi na 1340 metrih nadmorske višine, od tam pa vas vlečnica skupaj s sanmi pripelje na začetek, kjer si zaželite še in še in le misel na sproščujoč objem tople termalne vode v bazenih Term Zreče vas zvabi naprej.

Predstavitev RTV Slovenija
RTV Slovenija je javna, neprofitna organizacija, ki opravlja radijsko in televizijsko dejavnost ter druge dejavnosti, skladno z Zakonom o RTV Slovenija. Pripravlja nacionalna televizijska programa (TV SLO 1 in TV SLO 2), regionalna televizijska programa (Televizija Koper - Capodistria in Televizija Maribor), televizijska programa za avtohtono italijansko in madžarsko narodno skupnost, tri nacionalne radijske programe (1. program, 2. program - Val 202 in 3. program - Program ARS), regionalna radijska programa (Radio Koper in Radio Maribor), radijski program za tujo javnost (Radio Slovenia International - Radio Si). V njenem sklopu delujeta tudi Radio Capodistria ter MMR - Pomurski madžarski radio/Muravidéki Magyar Rádió s programi za avtohtono italijansko in madžarsko narodno skupnost v Sloveniji. Prav tako pripravlja radijske in televizijske oddaje za romsko etnično skupnost, radijske in televizijske programe za slovenske narodne manjšine v sosednjih državah ter za slovenske izseljence in zdomce. Poleg tega pripravlja poseben nacionalni televizijski program, namenjen neposrednim prenosom in predvajanju posnetkov sej Državnega zbora Republike Slovenije in njegovih delovnih teles (TV SLO 3), postopoma pa televizijska produkcija prehaja tudi v tehnologijo visoke ločljivosti (HDTV). Prihodnost širitve delovanja RTV Slovenija se kaže tudi z razvojem Multimedijskega centra, v katerem nastajajo teletekst, spletne strani (www.rtvslo.si) z obširnim video in avdio arhivom, WAP-portal (wap.rtvslo.si) ter trije infokanali (otroški, zabavni in informativni). Poleg tega v MMC-ju skrbijo tudi za podnaslavljanje oddaj za gluhe in naglušne.

Simfonični orkester RTV Slovenija
Simfonični orkester RTV Slovenija je začel delovati leta 1955, prvič pa je zaigral pod dirigentskim vodstvom profesorja z Akademije za glasbo, violinskega virtuoza in skladatelja Uroša Prevorška. Sledili so mu dirigenti Samo Hubad, Stanislav Macura, Anton Nanut in Lior Shambadal. Septembra 2003 je postal šef dirigent orkestra David de Villiers, jeseni 2006 pa je dirigentsko paličico prevzel angleški dirigent kitajskega rodu En Shao. Vsi so orkester popeljali na zavidljivo raven kakovosti in ustvarjalnosti. Glavna dejavnost Simfoničnega orkestra RTV Slovenija so koncertna snemanja, na katerih pokaže vrhunsko profesionalno kakovost. Izvaja obsežen in raznovrsten repertoar, od baroka do moderne simfonične glasbe, opere, oratorija in kantate, scenske in filmske glasbe, s poudarkom na izvajanju del domačih priznanih ustvarjalcev. Glasbenim sladokuscem pa so vsako leto na voljo že tradicionalna abonmajska ciklusa Kromatika in Mozartine. Za delo orkestra je zgodovinsko prelomnico pomenilo odprtje novega studia 26 leta 2010, ki sestavu nudi nadstandardno kakovost pogojev za delo.

Vsem imetnikom Popotnega lista želimo nepozabna doživetja ob obiskih slovenskih znamenitosti, na katere moramo biti vsi skupaj iskreno ponosni.

tekst: KD Življenje, zavarovalnica, d.d.
foto: V. Jukič
http://www.kd-zivljenje.si/
nazaj
pridružene povezave
 
nazaj