Muzej novejše zgodovine Slovenije

Predavanje dr. Mateje Jeraj

14.03.2012
V okviru razstave Slovenke v dobi moderne Vas prijazno vabimo na predavanje dr. Mateje Jeraj z naslovom Vstop Slovenk v politično življenje - od 19. stoletja do konca socialističnega obdobja. Predavanje se bo odvijalo v četrtek, 15. marca 2012, ob 18.00 uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, Celovška cesta 23, Ljubljana.
V političnem življenju so bile ženske na Slovenskem prisotne že v daljni preteklosti, v večjem številu in opazneje pa od druge polovice 19. stoletja dalje. Pomembno vlogo so odigrale predvsem v nacionalnih gibanjih, v revolucionarnih letih in vojnih časih. V obdobju, ko so Slovenke živele v avstrijski državi, je bila volilna pravica občasno zagotovljena davkoplačevalkam in učiteljicam, v prvi Jugoslaviji pa je bila nedostopna vsem državljankam brez izjeme.

Zato so si Slovenke za uresničitev svojih političnih prepričanj prizadevale predvsem v okviru številnih ženskih društev. Po drugi svetovni vojni je nova, socialistična jugoslovanska država s svojo zakonodajo ženskam omogočila popolno enakopravnost na vseh področjih, a v praksi ni bilo povsem tako.

Tekst in foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
nazaj
pridružene povezave
 
nazaj