Optius e-informator
11Junij 2021

Hvalnica kolesu Marca Augéja

11.06.2021 ob 16:00

Nova pošta

Knjiga = dogodek
Nova pošta. Petek, 11. 6., od 15. ure dalje
Autdor - Knjige po znižanih cenah. S CIP-om na koncert • LeLee (Jelena Rusjan, Damjan Manevski, Jan Kmet). DJ set s Tajo
Indor - Predstavitve knjižnih novitet

Napovedujemo izid in vabimo na predstavitev knjige Hvalnica kolesu Marca Augéja. Kolesarski protesti v Ljubljani (in sporadično po celi Sloveniji) trajajo že več kot eno leto. Iz praktičnih razlogov kolesarjenja se je kolo med protesti spremenilo v politični simbol, celo simbol antifašizma. Arbitrarno ali ne, o teh simbolih, o strategijah, o uspehih in neuspehih trajajočega protestniškega gibanja se bomo pogovarjali s Tjašo Pureber, avtorico spremne besede Hvalnice kolesu, Janezom Janšo, urednikom omenjene knjige, in Mihom Zadnikarjem, aktivnim udeležencem protestov. Pogovor bo moderiral Aleš Mendiževec.

Pospremljeno z video instalacijo Hvalnica kolesu: Hvalnica kolesu antropologa Marca Augéja vrača kolesu njegovo utopičnost in to v času vnovične kolesarske eksplozije. Vsi spet kolesarimo in to v vedno več namenov. Mitologija kolesa se danes zato zdi toliko bolj realna. Kratek video prek različnih, naključnih in malo manj naključnih govorcev – Igor E. Bergant in Marko Peterlin – predstavlja tri ključne dimenzije odnosa do kolesa: oseben odnos posameznika, urbanističen vpliv in športna mitologija. (Idejo zdravega življenja smo namenoma zatrli v kali.)

Hvalnica kolesu Marca Augéja
Prevedla: Sonja Dular
Spremna beseda: Tjaša Pureber
Uredil: Janez Janša
Zbirka Mediakcije
Urednik zbirke: Gregor Moder
Izdala: Maska, 2021
Izdano s podporo Programa za pomoč pri izdaji knjig, ki ga izvaja Francoski inštiut.

Video: Asiana Jurca Avci 
Idejna zasnova: Aleš Mendiževec


Nazaj