Bonajo spletna trgovina
12Junij 2021

Otroški knjižni festival 2021

12.06.2021 ob 09:30 do 12.06.2021 ob 19:00

Vrt Vodnikove domačije Šiška

OTROŠKI KNJIŽNI FESTIVAL 2021
Sobota, 12. junij, 9.30–19.00
Vrt Vodnikove domačije Šiška

Otroški knjižni festival je na Vodnikovi domačiji Šiška postal priljubljena stalnica – ob koncu šolskega leta in pred začetkom poletnih počitnic za otroke vsako leto pripravimo celodnevno rajanje s knjigami. Založniki po ugodnih cenah ponujajo kakovostno literaturo za otroke (tako za najmlajše kot tudi malce starejše, pa tiste, ki počasi že vstopajo v puberteto), sejem pa spremlja pester knjižni program, s katerim želimo otrokom in odraslim branje približati prek predstav, ki temeljijo na knjižnih predlogah, kvizov, pogovorov in obiskov priljubljenih avtorjev in avtoric, vsako leto pa festival zaključimo tudi s koncertom.
Doslej so nas med drugim obiskali Andrej Rozman Roza, Desa Muck, Anja Štefan, Boštjan Gorenc – Pižama, Ančka Gošnik Godec, Marjanca Jemec Božič in Neca Falk, gostili pa smo tudi številne predstave, kot so Kako je Oskar postal detektiv, Muca Copatarica, Palačinkova torta, Gospa s klobukom, Deček in oblak.

Otroški knjižni festival, ki se osredotoča na predstavljanje literature za otroke, bo letos (12. junija med 9.30 in 19.00) na sporedu že sedmič. Knjige so odlične in pomembne spremljevalke v življenju otrok, širijo in hranijo otroško domišljijo ter spodbujajo spreminjanje besed v podobe. Nekatere knjige nas svojimi podobami in vsebino spremljajo vse življenje; zato je spodbujanje pristnega veselja do branja knjig, ki se razvija tako ob samostojnem vstopanju v svet knjig kot ob skupnem branju z odraslimi, potrebno skrbno negovati. Veselje otrok, ko si sami izberejo knjigo, ki postane del njihove domače otroške knjižnice, je nezamenljivo, knjige pa so vselej odlična družba – tudi med dolgimi poletnimi počitnicami.

Na letošnjem Otroškem knjižnem festivalu se poleg knjižnega sejma obeta tudi odprtje Pravljičnega studia, namenjenega spodbujanju pripovedovalskih kompetenc pri otrocih. Ekipa sodelujočih pripovedovalk, pedagoginj in strokovnjakov s področja psihologije in pedagogike se usmerja v razvoj kontekstov, pripovedovalskih elementov in metodologije za delo z otroki na področju besednega izražanja. Na festivalu vas bo ob tem pričakal tudi zabaven literarni kviz za vso družino Literarni 1-2-3 z Boštjanom Napotnikom, igralka Elena Volpi bo interpretirala slikanico Obisk pisateljice Gaje Kos in ilustratorke Ane Zavadlav, duhovito zgodbo iz zbirke Zeb. pa bo na dogodku Hočemo jokati interpretiral dramski igralec Blaž Šef (sledila bo delavnica pisanja transparentov s tipografinjo Aljo Herlah). Obiskal nas bo tudi priljubljeni pesnik in pisatelj za otroke Peter Svetina, otroci bodo zgodbe lahko pripovedovali ob glasbeni spremljavi Janeza Dovča. Za zaključek smo tudi tokrat pripravili koncert, na katerem bodo uživali tako otroci kot starši – koncert uglasbene poezije za otroke Backi iz klavirja je nastal na podlagi izbrane otroške poezije znanih in manj znanih avtorjev. Backe iz klavirja je uglasbil Andrej Hočevar, igrajo pa jih Aleksandra Ilijevski (glas), Rok Zalokar (klavir), Justin Durel (bendžo) in Andrej Hočevar (bas).

V primeru nevihte, bomo počakali na sonce in nadaljevali z zastavljeni programom po urniku. V primeru celodnevnega dežja festival odpade.

Foto: Domen Pal


Nazaj