Bonajo spletna trgovina
4Maj 2021

Pogovor ob izidu knjige B. Jakovljevića

04.05.2021 ob 18:00

Nova pošta - Ljubljana

Torek, 4. maj ob 18.00
Nova pošta, Robbova 15, Ljubljana

Branislav Jakovljević: UČINKI ODTUJITVE
Performans in samoupravljanje v Jugoslaviji, 1945-1991

Zbirka: TRANSformacije
Urednik: Gregor Moder
Prevedla: Aleksandra Rekar
Spremna beseda: Jasmina Založnik
Oblikovanje: Ajdin Bašić

Vljudno vas vabimo na pogovor ob izidu knjige Branislava Jakovljevića UČINKI ODTUJITVE: performans in samoupravljanje v Jugoslaviji, 1945-1991 ter izidu nove številke revije Maska o Jugofuturizmu. Pogovor bo potekal 4. maja ob 18.00 na Novi pošti, Robbova ulica 15, Ljubljana, predvajali pa ga bomo tudi v živo prek FB.

V pogovoru se bo Branislavu Jakovljeviću, sicer profesor za dramo in uprizoritvene študije na Univerzi v Stanfordu, pridružila Tanja Petrović, jezikoslovka in antropologinja, predstojnica Inštituta za kulturne in spominske študije ZRC SAZU. Pogovor po povezoval Gregor Moder, urednik Maskinega knjižnega programa. Potekal bo v slovenskem in srbskem jeziku. Knjiga Učinki odtujitve se zoperstavi domnevi, da je bila umetnost Vzhodne Evrope pred letom 1989 bodisi uradna ali pa disidentska, in pokaže, da razpad Jugoslavije ni bil rezultat nekakšnih starodavnih sovraštev med narodi, temveč da je bil posledica sprevrženja in propada ideje samoupravljanja.

Knjiga je prejela nagrado Joea A. Callawaya za najboljšo knjigo o drami ali gledališču ter nagrado za izvrstno knjigo Združenja za gledališče v visokem šolstvu (ATHE) v letu 2017. Za uvod bosta Alja Lobnik in Pia Brezavšček predstavili novo številko Maske, posvečeno Jugofuturizmu, ki je izšla kot tretja in tudi zadnja številka v seriji prazničnih Mask ob 100. obletnici prvega izida in 200. številki revije, obenem pa je tudi zadnja številka, ki sta jo Alja in Pia uredili skupaj. V njej so objavljeni prispevki gostij in gostov simpozija Prekarnost ali samoupravljanje, mednarodno uveljavljenih raziskovalcev sodobnih umetnosti, ki prihajajo s področja nekdanje Jugoslavije.

Na predstavitvi bo knjiga na voljo z 20 odstotnim popustom. Popust bo v veljavi vse do petka, 7. maja 2021. 


Nazaj