Optius e-informator
25September 2021

VABLJENI NA VURNIKOVO POT 2021

25.09.2021 ob 07:00

Prekmurje

VABLJENI NA VURNIKOVO POT 2021, v soboto, 25. septembra 2021

Ob 6.45 se bomo zbrali na avtobusni postaji Radovljica in se ob 7. uri z avtobusom odpravili na potovanje po sledeh dediščine zakoncev Vurnik ter sodobnejše arhitekture, povezane z njunim delom. Ostali potniki se nam bodo ob 8. uri pridružili na parkirišču Dolgi most v Ljubljani. Prvi postanek bo ob Soboškem jezeru v paviljonu Expano (Sono Arhitekti), ki je bil leta 2018 zastavljen kot vstopna točka v Pomurje in ohranja zunanji videz slovenskega paviljona s svetovne razstave Expo Milano 2015. Nato bo sledil ogled funkcionalističnih vil arhitekta Ferija Novaka iz 30. let 20. stoletja (vile Keršovan, vile Vučak in vile Koltaj). Novak je eden najpomembnejših predstavnikov funkcionalistične arhitekture in urbanizma pri nas, uveljavil pa se je tudi na področju oblikovanja notranje opreme ter javnih in nagrobnih spomenikov. Njegov opus bomo zaključili z ogledom Kina Park in stavbe nekdanje osnovne šole. Sledil bo ogled sodobnejših rešitev, npr. Ekonomske šole Murska Sobota (arhitekti Rok Benda, Primož Hočevar in Mitja Zorc) in zasnove novega drevoreda (arhitekti Matej Blenkuš, Darja Matjašec, Primož Žitnik in Nejc Florjanc), ki je poimenovan po reformatorju Martinu Luthru. Z novim sprehajališčem med evangeličansko cerkvijo in Trubarjevim drevoredom so tako povezali zgodovinsko os med mestnim gradom in evangeličansko cerkvijo. Dan bomo zaključili pri spomeniku narodnim buditeljem. Spomenik je zasnoval kipar Mirsad Begić in predstavlja kompozicijo petih portretov prekmurskih narodnih buditeljev: Franca Ivanocyja, Jožefa Klekla starejšega, Matije Slaviča, Ivana Jeriča in Franca Kovačiča. Pozno zvečer se bomo vrnili v Radovljico. Tudi tokratno Vurnikovo pot bo vodil arhitekt Robert Potokar.

Prijave na Vurnikovo pot 2021 so odprte. Izpolnite spletno prijavnico. Prostih mest je 45. V primeru premajhnega števila prijav izlet ne bo izveden. Zaradi negotovih razmer vam bomo podatke o plačilu prispevka za Vurnikovo pot na vaš vpisan e-poštni naslov poslali po 1. septembru 2021. Cena celodnevnega izleta (vključujoč prevoz, vodstvo in kosilo) je 72 eur. S plačilom prispevka bo rezervacija potrjena. Na avtobusu boste prejeli potrdilo o plačilu. Člani ZAPS z udeležbo na Vurnikovi poti prejmete 3 kreditne točke.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na info(at)centerarhitekture.org ali 040 270 232. Vurnikova pot bo izvedena v skladu z veljavnimi priporočili in ukrepi NIJZ.


Nazaj