19Junij 2021

VSE NAJBOLJŠE, KKS!

19.06.2021 ob 18:00 do 20.06.2021 ob 00:00

Park in dvorišče MAO

LJUBLJANA, 10. junij 2021 – Center za kreativnost (CzK),  pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO), vabi na dogodek Vse najboljše, KKS!, ki ga prireja kot simbolični praznik kulturnega in kreativnega sektorja (KKS). Dogodek bo potekal 19. junija, na Poletno muzejsko noč, v parku in na dvorišču MAO, pričel pa se bo ob 18. uri.

V Centru za kreativnost so leta 2020 izdali doslej najobsežnejšo statistično analizo kulturnega in kreativnega sektorja (KKS) za obdobje med letoma 2008 in 2017. Z raziskavo so dokazali, da ima KKS velik pomen in še večji potencial. V preteklem letu so v sodelovanju s kolektivom Ljudje sporočali statistične ugotovitve o slovenskem kulturnem in kreativnem sektorju prek družbenih omrežij ter tako razbijali mite in predsodke o KKS s t. i. fact-checkerji, serijo podkastov in drugimi objavami. Podatke so aktualizirali skozi interaktivno spletno stran Najdi razlike.

Ustvarili so tudi interaktivni video Kdo se boji KKS??!, v katerem javnosti na zabaven način razložijo pomen kratice KKS. Z dogodkom Vse najboljše, KKS! pa želijo organizatorji proslaviti sam sektor in njegov pomen. Dogodek bo potekal na Poletno muzejsko noč, 19. junija, med 18. uro in polnočjo, v parku in na dvorišču MAO. Program dogodka bo združil vsebine raznolikih producentov, ki delujejo na različnih področjih kulturnega in kreativnega sektorja.

Park pred MAO bo prvo prizorišče praznovanja, kjer bodo obiskovalci na eni strani obdani z razstavo fact-checkerjev, ki razbijajo predsodke o KKS, na drugi strani pa s sejmom modnih oblačil slovenskih oblikovalk in oblikovalcev Vili Van Style. Tam se bo prek žive izvedbe podkasta Bring to Front z Emilom Kozoletom in Denisom Adanalićem iz studia Ljudje, d. o. o., odvijal tudi pogovor s filmsko ustvarjalko in glasbenico Kuklo. Za glasbeno vzdušje bo v parku skrbel DJ Levanael, sicer član skupine Matter. Športni navdušenci se bodo lahko udeležili »Teka za kulturni in kreativni sektor« z vizualno umetnico Valerie Wolf Gang, preostali obiskovalci pa se bodo lahko na delavnici društva Trajna naučili ročno izdelati papir iz invazivnih rastlin.

Na dvorišču MAO bodo lahko ljubitelji novih tehnologij v organizaciji zavoda EN KNAP doživeli sodobno uprizoritveno umetnost na popolnoma nov način – skozi virtualni pogled. Ostali bodo lahko postali del participativnega performansa na temo humanistike in prenosljivih veščin s Petrom Purgom, izrednim profesorjem Univerze v Novi Gorici. Dogodek na dvorišču bo sklenil tandemski hibridni DJ/VJ-nastop (Unanimous Apart z izvajalcema Joondroidom iz Nepala in Valerujem iz Ukrajine).

Ob tem bo možen tudi vstop na vse aktualne razstave, ki so trenutno na ogled v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Razstave bo ta dan mogoče obiskati brezplačno, potekala bodo tudi vodstva po razstavah. Organizatorji obljubljajo, da na dogodku ne bo manjkalo presenečenj, kot se za slavlje spodobi, pa bodo razrezali tudi torto. Za vse, ki bi želeli na zabaven način spoznati, kaj točno pomeni KKS, ki so mu na CzK priredili praznovanje, je na voljo interaktivni video Kdo se boji KKS??!. Še več zanimivih informacij o značilnostih, potencialu in dosežkih kulturnega in kreativnega sektorja pa je dostopnih na www.czk.si/KKS


Nazaj