V vizualno izjemni novi dokumentarni seriji programa Viasat History DRUGA SVETOVNA VOJNA SKOZI OČI DRONOV, vojaški zgodovinarji in strokovnjaki na brezpilotnih letalih uporabljajo najsodobnejšo tehnologijo in znova raziskujejo najbolj legendarna prizorišča druge svetovne vojne. Serija v šestih delih bo premierno prikazana na programu Viasat History, in sicer od 13. septembra dalje vsak ponedeljek ob 23.00 uri.

Med temačnimi poljskimi gozdovi in prostranim sredozemskim morjem je v Evropi le malo krajev, ki jih ni zajelo nasilje druge svetovne vojne. Na vsakemu izmed prizadetih krajev pa so še danes vidne posledice strašnih spopadov. Ne glede na to, ali gre za stavbe, poškodovane v bitkah, zapuščene vasi ali razbitine letal in ladij, so te zdaj simbol poguma in žrtvovanja – generacijam, ki so imele srečo, da grozot niso preživljale, pa so dragoceni opomniki na žrtve, ki so padle, da bi bil svet svoboden. Vojni veterani nas hitro zapuščajo – čas pa terja svoj davek tudi na krajih, ki so se zapisali v zgodovino. Zidovi se rušijo, kovina rjavi, veliko pa si je nazaj vzela tudi narava. Kmalu bo vse izginilo. Še vedno pa je treba razkriti na tisoče zgodb in v tej 6-delni seriji je vsaka epizoda namenjena posebni zgodbi.

Prva epizoda razkriva sodelovanje čet, v katerih so služili Afroameričani pri Ardenski ofenzivi, strokovnjaki pa sledijo tudi tistim, ki so se borili proti rasizmu v rasno razdeljeni vojski. V drugi epizodi se zgodovinarji lotijo raziskovanja krajev, kjer se je odvijala ene najdaljših in najbolj krvavih bitk druge svetovne vojne pri Monte Cassinu. Tretja epizoda se osredotoča na zgodbo o usodi Malte, ki jo je med vojno visela na nitki, saj strokovnjaki raziskujejo obrambo majhnih otokov, da bi razumeli, kako je preživela obleganje. Četrta epizoda v seriji označuje dan D, kjer pionirska oprema brezpilotnih letalnikov pomaga strokovnjakom, da si ogledajo nemški sistem jarkov iz druge svetovne vojne in razkrijejo drzen napad komandosov. Potopljeni ostanki tanka v morju nam razkrijejo, kako nevarne so bile priprave na dan D. V Bitki za nebo, ki sledi peti epizodi, se odvija dramatična Bitka za nebo, ki prikaže izum radarja in Hitlerjevo »čudežno orožje«. V šesti in zadnji epizodi revolucionarni posnetki z brezpilotnimi letali ob komentarjih strokovnjakov za zgodovino razkrivajo ključna mesta v nekdanjem Tretjem rajhu, da bi razumeli, kako je nacistični vojni stroj v resnici deloval.

S pomočjo najsodobnejše tehnologije brezpilotnih letal in 3D modeliranja zgodovinarji in strokovnjaki ponovno obiščejo kraje po Evropi in odkrivajo nove elemente konflikta ter oživijo nekatere neizrečene zgodbe o vojni. Serija DRUGA SVETOVNA VOJNA SKOZI OČI DRONOV bo premierno prikazana na programu Viasat History v Vzhodni Evropi ob 23.00 (na Poljskem ob 22.00), in sicer od ponedeljka 13. septembra dalje.


Nazaj