Ta konec tedna nas v Špetru čaka nova postojanka Kinoateljejeve poletne filmske karavane, ki bo v vrt hotela Belvedere pripeljala filme za vse okuse in starosti. Letni kino, ki nastaja v sodelovanju z Inštitutom za slovensko kulturo ISK in društvom Robida nosi še močnejši naboj. Poleg tega, da si prizadeva za širjenje kvalitetnega slovenskega filma v čezmejnem prostoru, predstavlja tudi svežo mladinsko produkcijo. Pod zvezdnatim nebom si bo mogoče ogledati dva kratka filma, nastala na letošnjih Kinoateljejevih mladinskih delavnicah pod mentorstvom Dore Ciccone in Pietra Cromaza na Večstopenjski šoli Pavel Petričič. Filmsko in avdiovizualno opismenjevanje mladih je ena ključnih dejavnostih, ki jih Kinoatelje s polnim zanosom opravlja že dolga leta tudi v Benečiji in drugod po deželi Furlaniji-Julijski krajini. Na delavnicah so mladi usvajali osnove filmskega ustvarjanja in spoznavali moč zvoka in glasbe v filmu.

V soboto, 24. 7., ob 20.30 se bo večer pričel s slovensko-italijansko koprodukcijo Paradise – Novo življenje, celovečernim prvencem režiserja Davida Del Degana, ki je bil posnet v furlanski vasici Sauris. Ta je bil na lanskem Festivalu slovenskega filma nagrajen kar s tremi vesnami; Niko Novak je prejel nagrado za scenografijo, Polonca Valentinčič za kostumografijo, Katarina Čas pa je bila nagrajena za najboljšo žensko vlogo. V nedeljo, 25. 7., ob 20.30 pa bosta na ogled najprej kratka filma Rop škatlice in Nesrečni gozd, ki sta ju ustvarili učenci Večstopenjske dvojezične šole Pavel Petričič. Za tem pa bo sledil animiran celovečerni film Slavna medvedja zasedba Sicilije režiserja Lorenza Mattottija. Film sledi grafičnemu slogu knjige, z nadgrajeno izvirno estetiko, ki na velikem platnu ponuja izjemen užitek.

Bogat program Kinoateljejevih filmskih vsebin pa se nadaljuje tudi v avgustu, ko se bo v Novi Gorici med 30. 7. in 6. 8. 2021 odvijal Letni kino Silvana Furlana, sledil mu bo pa Mednarodni mladinski filmski tabor, ki bo med 8. in 13. avgustom desetič zapored mesto preplavil z mladinsko filmsko ustvarjalnostjo. Več o tem v naslednjih medijskih sporočilih.

Filmi so v originalnem jeziku s slovenskimi podnapisi. Vstop je prost.

Več informacij


Prenesi

Nazaj