Ali ni prstnih odtisov? Ne moremo dobiti vzorcev DNK? Psihološko profiliranje še ne obstaja? Ne skrbite, serija Umori iz preteklosti, ki bo predvajana 3. maja ob 22.00 na kanalu Viasat History, nas bo popeljala v preteklost in raziskali bomo nekatere izmed najbolj šokantnih zločinov v zgodovini ter prikazali, kako so jih razrešili sodobni preiskovalci. Serija gledalcem prikaže nekatere izmed najbolj krvoločnih zločinov iz preteklosti na zgodovinskih krajih. Ti zločini so takratnim preiskovalcem povzročali veliko preglavic in presunili javnost. Serija v šestih delih prikazuje zločine, ki so se zgodili v zadnjih 200 letih, spodaj pa vam želimo na kratko predstaviti dejstva teh srhljivih skrivnosti.

Ena serija, pet velemest, šest zločinov
Serija Umori iz preteklosti preučuje šest surovih zločinov. V štiridesetih letih prejšnjega stoletja, ko so v Londonu odkrili obglavljeno žensko truplo, so sprva mislili, da je bila žrtev bombnih napadov. Preiskava pa je pokazala, da je šlo za zločin iz strasti. Petdeset let pred tem je na bregove reke Temze naplavilo otroško truplo, kar je sprožilo preiskavo primera, ob katerem nam zaledeni kri: obstajala je namreč skrivnostna mreža, ki je dojenčke kupovala od obubožanih mater, nato pa jih umorila in trupla odvrgla v reko. Primer v Edinburghu nam razkriva prodajo človeških trupel, vpleteni pa so trupla uporabljali za anatomske, medicinske in raziskovalne namene. Toda ljudi, ki so trupla dobavljali, ni preveč skrbelo, kje jih bodo dobili.

Kot da svetovna vojna ne bi bila dovolj, je na ulicah Berlina v štiridesetih letih pretil tudi spolni iztirjenec. Na vlakih je namreč napadal osamljene ženske. Tudi na drugi strani oceana ni bilo vse, kot bi moralo: podjetnik je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja odprl hotel v Chicagu – pozneje so ga imenovali 'Hotel umorov' – kjer so brez sledi izginili številni njegovi gostje. Leta 1977 pa sta se dva moška osumljena v tako imenovanem primeru Playboy morilec, zaradi svojega bogastva izognila prestajanju zaporne kazni.

Serijski morilci obstajajo že od nekdaj
Omenjeni umori so se zgodili v časih, ko preiskovalci sploh še niso poznali izraza 'serijski morilec', še manj pa so imeli možnosti, da bi jih razkrili. Glede na zgodovinske zapise pa so bili serijski morilci že od nekdaj del družbe – pravzaprav nekateri verjamejo, da je legende, povezane z vampirji in volkodlaki, dejansko mogoče povezati s serijskimi morilci. Zgodovinski zapisi kot prvega serijskega morilca v zgodovini navajajo Liua Penglia – nečaka kitajskega cesarja, in sicer v 2. stoletju pred našim štetjem. Za zabavo naj bi usmrtil vsaj sto

sužnjev in kriminalcev. Gilles de Rais, eden najbogatejših mož v Franciji v 15. stoletju, naj bi ugrabil številne mlade fante iz bližnjih vasi, jih zlorabil in potem ubil v svojem gradu. Ubil naj bi stotine žrtev. Obstajajo tudi številna poročila o Elizabeth Báthory, madžarski aristokratki, ki je pred aretacijo leta 1610 ubila vsaj 650 mladih deklet. Eden najbolj razvpitih serijskih morilcev v zgodovini, Jack Razparač, pa je konec 19. stoletja v Londonu surovo ubil vsaj pet žensk. Jacka nikoli niso razkrili, velja pa za prvega sodobnega serijskega morilca.

Lov na morilce iz preteklosti
Psihološko profiliranje je FBI razvil šele sredi 20. stoletja. S to metodo lahko preiskovalci pripravijo smernice za reševanje serijskih umorov, in sicer na podlagi preteklih umorov ter določijo značilnosti, metode in motiv storilcev. Pred razvojem tega sistema je bilo reševanje takih umorov večinoma stvar sreče (ali intuicije preiskovalcev). Seveda so bili storilci pred razvojem sodobne forenzike in kriminologije veliko manj previdni: manj jih je skrbelo za dokaze, ki bi jih lahko pustili za seboj, in za njihove metode, zato so, čeprav je imela policija bolj omejene možnosti, lahko uporabljali poročila očividcev, očitne motive in neprevidne napake srhljivih zločincev pri odkrivanju nekaterih primerov.

A vsakič ni bilo tako. Nekateri umori iz serije Umori iz preteklosti so morda že utonili v pozabo, toda njihovi preobrati in narava so tedaj pogosto preganjali preiskovalce, da so stopili iz svoje sence in ustvarili ter uporabili nove metode, ki so kasneje posodobile boj proti kriminalu. Oglejte si preiskave iz preteklosti – v seriji Umori iz preteklosti na kanalu Viasat History.

Za dodatne informacije o kanalu Viasat History obiščite našo spletno stran.


Nazaj