Novosti v drugi polovici septembra na Viasat History: Španske korenine, Starodavna apokalipsa in serija Druga svetovna vojna skozi oči dronov.

Španske korenine
Premierno od nedelje, 19. septembra, ob 19:55
Sezona: 1
Št. epizod: 3 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ zgodovinski/ ekspedicija
Izvirni naslov: The Making of Spain
Leto: 2015

V tej bogati, poučni in razburljivi tridelni seriji se Simon Sebag Montefiore podaja na raziskovalno potovanje, da bi razvozlal 2.000-letno zgodovino Španije. V prvi epizodi raziskuje zgodnja leta države, ko je bila Iberija majhna kartaginska provinca, nato postala pomembna rimska kolonija ter kasneje žela uspehe v obdobju islamske Španije in Kordovskega kalifata. Simon raziskuje Cadiz, Gibraltar in Seviljo, z majhnim čolnom pa obišče pozabljeni otok Santa Petri, ki ga je v tretjem stoletju p.n.š. obiskal Hanibal.

Starodavna apokalipsa
Premierno vsak delovnik zvečer od ponedeljka, 6. septembra, ob 21:00
Sezona: 1
Št. epizod: 6 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ prastara zgodovina/ arheologija
Izvirni naslov: Ancient Apocalypse
Leto: 2021

Vsaka celina ima svoje razvaline, katerih kamni sami pripovedujejo zgodbe o padlih civilizacijah. Vsi ti ostanki pa zastavljajo enaka vprašanja - kako je lahko nekaj tako mogočnega domala izginilo in zakaj civilizacije razpadejo? Serija spremlja arheologe pri preučevanju razvalin po svetu in predstavlja vzroke, ki so botrovali izginotju nekaterih največjih civilizacij iz naše zgodovine. Med drugim so bile njihov krvnik nekatere najhujše naravne katastrofe, ki so te civilizacije spremenile v nič. To moramo sprejeti kot pomembno lekcijo iz preteklosti.

Druga svetovna vojna skozi oči dronov
Premierno vsak delovnik zvečer od ponedeljka, 13. septembra, ob 23:00
Sezona: 1
Št. epizod: 6 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ zgodovinski/ vojni/ znanost
Izvirni naslov: World War II By Drone - Scanning The Evidence
Leto: 2020

V seriji vojni zgodovinarji in strokovnjaki s pomočjo sodobne dronske tehnologije preučijo nekatera najbolj znamenita prizorišča druge svetovne vojne. Od globokih mračnih gozdov na Poljskem do bistrih voda Mediterana, brutalnost 2. sv. v. ni prizanesla veliko krajem v Evropi in svetu. Vsa ta prizorišča še danes nosijo brazgotine tega groznega konflikta, bodisi gre za poškodovane zgradbe, zapuščene vasi ali pa letalske in ladijske razbitine. Gre za ganljive simbole poguma in požrtvovalnosti, medtem pa za tiste, ki so imeli to srečo, da teh grozot niso doživeli na lastni koži, ti kraji služijo kot dragocen opomnik na to, kaj je bilo potrebno, da si je svet izboril svobodo.

Foto: Like A Shot, ZDF in BBC Studios


Nazaj