Pregled novosti v drugi polovici septembra na Viasat Nature: Reševalci divjega Pacifika, Sezona oceanov, Atlantik - Najbolj divji ocean na Zemlji in serija Neskončna modrina.

Reševalci divjega Pacifika
Premierno od nedelje, 12. septembra, ob 13:00
Sezona: 1
Št. epizod: 6 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ naravoslovni/ živali
Izvirni naslov: Wild Pacific Rescue
Leto: 2020

Akcije polna serija, postavljena na čudovito kanadsko pacifiško obalo, spremlja skupino veterinarjev in tehnikov, ki rešujejo življenja divjih morskih sesalcev in jih nato izpustijo nazaj na svobodo. Njihov moto je: "Vsaka žival šteje". Ti usposobljeni strokovnjaki pod vodstvom predanega in strastnega veterinarja si srčno prizadevajo zaščititi tjulnje, delfine, vidre, morske leve in druge živali pred vsemi nevarnostmi, ki ogrožajo njihova življenja. Tako neutrudno garajo in letno rešijo več sto poškodovanih živali, jih pozdravijo in izpustijo nazaj na svobodo. Reševanje živali in ohranjanje njihove divje narave - to je poslanstvo reševalnega centra Ocean Wise Marine Mammal Rescue Centre.

Tematski blok: Sezona oceanov
Vsak delovnik v mesecu od ponedeljka, 6. septembra, ob 20:00

Potopite se v izjemne in skrivnostne zgodbe o naših oceanih ter spoznajte živalske vrste, organizme, skupnosti in kraljestva živali vseh oblik in velikosti, od sinjih kitov do planktona. Prav tako bomo spoznali ljudi na čudovitih obalah in eksotičnih otokih, čigar življenja so tesno povezana z oceani. Vabimo vas na noro potovanje po našem planetu od pola do pola, od Evrope do Amerike in od Azije do Južne Amerike.

Atlantik - Najbolj divji ocean na Zemlji
Premierno vsak delovnik zvečer od ponedeljka, 13. septembra, ob 20:00
Sezona: 1
Št. epizod: 3 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ naravoslovni/ okolje
Izvirni naslov: Atlantic - The Wildest Ocean on Earth
Leto: 2015

Atlantski ocean doživlja številne vzpone in padce. V dokumentarni seriji se bomo poglobili vanj ter raziskali tokove, globine in podnebne ekstreme, ki jih s seboj prinaša to mogočno vodno telo. Pobliže spoznajte Zalivski tok - ki vpliva na vse, česar se dotakne: od rojevanja kitovk grbavk v Karibskem morju do kitov ubijalcev na lovu za ogromnimi jatami slanikov v Arktičnem morju - in se potopite do dna srednjeoceanskega hrbta, ki velja za najdaljšo gorsko verigo na Zemlji. Ta podvodni gorski sistem, ki ga krojijo dvigi zemeljskega površja zaradi vulkanske aktivnosti, je s hranili bogato okolje, ki kar kipi od življenja. Za konec potovanja bomo odpluli na Karibe, da bi si ogledali, kako tamkajšnje tropske vode negujejo svoje prebivalce, hkrati pa povzročajo grozljive orkane ob izbruhih saharske vročine.

Neskončna modrina
Premierno v dveh večerih od ponedeljka, 20. septembra, ob 20:00
Sezona: 1
Št. epizod: 2 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ naravni svet/ okolje
Izvirni naslov: Big Blue
Leto: 2015

Zaliv Monterey v Kaliforniji vsako leto gosti največje zbirališče morskih živali na Zemlji, vključno s kiti grbavci, morskimi levi, delfini, sinjimi kiti, vidrami in belimi morskimi psi. Mnoge med njimi bodo prestale dolgo in težavno migracijsko potovanje, pri čemer računajo, da bodo nagrajene z obiljem rib in planktona. A vse živali ne bodo preživele potovanja in tudi če varno dosežejo svojo destinacijo, pojedina še zdaleč ni zagotovljena. Katere živalske vrste se bodo udeležile letos in ali bo na voljo dovolj hrane za vse? To veliko zbirališče pa je hkrati dober razlog za praznovanje, saj smo ljudje v preteklosti mnoge od teh živali polovili do roba izumrtja. Danes je lov vzdolž kalifornijske obale prepovedan in tamkajšnje vode so zaščitene. V seriji bo skupina preiskovalcev preverila to navdihujočo zgodbo o uspehu in poiskala načine, kako zagotoviti varno prihodnost za vsa naša morja.

Foto: BBC Studios in Blue Ant


Nazaj