»Ponosna in zadovoljna sem, da se lahko predstavim na Novi frekvenci, saj verjamem, da so večeri tega tipa še kako pomembni za vse glasbenike. Manj popularizirana glasba namreč na ta način dobi možnost približati se poslušalcem. In navsezadnje to pomeni, da nam je uspelo izdati jazzovsko obarvan album,« pove pevka Ani Frece le teden dni pred prvim večerom jesenko-zimskega cikla Nova frekvenca, ki bo po zares dolgem premoru znova potekal V ŽIVO!

Nova frekvenca: jazz intervju v živo je projekt, ki je nastal z željo po popularizaciji jazzovske glasbe med splošnim poslušalstvom in vzpostavitvi odnosa med izvajalcem ter poslušalcem. Slednjemu so na ta način podana orodja oziroma znanja za lažje razumevanje nekoliko zahtevnejših glasbenih oblik, kar je mogoče predvsem zaradi združevanja pogovora o ozadju nastajajočih glasbenih zgodb in glasbe same. Gre za avtorski projekt univerzitetno diplomirane muzikologinje, ene vodilnih kritičark, glasbene publicistke in urednice Nine Novak, strokovne sodelavke revij Odzven in Primus, avtorice televizijske oddaje Jazz z Nino, med letoma 2017 in 2019 urednice ter avtorice Jazzopisa, vodjo koncertno-pogovornega cikla Dueti in mednarodno uveljavljene pesnice ter pisateljice.

Tomaž Letnar je o projektu Hotel za srečo, kakor se imenujeta zasedba in prvenec Ani Frece, zapisal, da se »vse, kar se ne more izreči, zapoje, ker je pesem artikuliran krik žalosti in veselja, občutka brezizhodne sedanjosti in trdne vere v smiselnost življenja. Zato je iskrenost več kot darilo, je daritev, ki je nad dobrim in zlim. Od tod to življenje. Od tod te pesmi.« Gre za avtorja večine besedil, ki jih bo v družbi Marka Mozetiča Moza (akustična kitara), Zmaga Štiha (klavirska harmonika) in Nikole Matošića (kontrabas) izvedla tokratna gostja univerzitetno diplomirane muzikologinje, kritičarke, glasbene publicistke ter urednice Nine Novak.

O Ani Frece: Njeni glasbeni začetki so vezani na (večglasno) prepevanje ljudskih skladb v družbi ožje in širše družine, kar je zadostovalo za zaključek, da jo glasba veseli. Zato se je vpisala na pouk klavirja in mu dodala še orgle, ki so ji odprle vrata do improvizacije. Poleg tega je s petjem nadaljevala, ob ljudski glasbi pa je od nekdaj negovala tudi tradicijo slovenske popevke, ki jo na avtorskem prvencu Hotel za srečo vešče združuje s swingom, šansonom in gipsy manoucheom.

Gre torej za žanrsko vsestransko izvajalko, ki na prvo mesto postavlja prav glasbo. Ta je njeno poslanstvo, zato je doslej nastopila na različnih festivalih, kakršni so Festival slovenskega šansona, Melodije morja in sonca, Popevka itn. Ob tem redno nastopa na zasebnih dogodkih in celo pogrebnih slovesnostih, pri čemer v svoj nastop vedno vnaša umetniške elemente, od katerih najbolj izstopajo barvita ter čustveno nabita izpoved, vokalna subtilnost, glasbena slikovitost in akustičnost.

Na prvem večeru jesensko-zimskega cikla Nova frekvenca bo spregovorila o vlogi žensk v glasbeni umetnosti, prilagajanju, ki je posledica vsestranskosti umetniškega delovanja, in široki paleti vplivov. Pogovoru sledi koncert zasedbe Ani Frece & Hotel za srečo, ki bo predstavila prvenec Hotel za srečo. Po predlogi pogovorov, izvedenih v okviru Nove frekvence, ki poteka vsak tretji ponedeljek v mesecu v mediateki Knjižnice Otona Župančiča, bo izšla monografija izbranih jazzovskih ustvarjalcev, ki zaznamujejo in so zaznamovali slovenski glasbeni prostor.

Zasedba:
Ani Frece – vokal
Marko Mozetič Mozo – akustična kitara
Zmago Štih – klavirska harmonika
Nikola Matošić – kontrabas

V ponedeljek, 20. septembra ob 19.30 uri v mediateki Knjižnice Otona Župančiča (Mestna knjižnica Ljubljana). POZOR! Udeležba je pogojena z izpolnjevanjem pogoja PCT in upoštevanjem epidemioloških smernic.

Foto: Katja Jakus in Urška Lukovnjak


Nazaj