Ljubljana, 13. julij 2021 - Festival Ljubljana obvešča, da sta Puccinijeva opera Madama Butterfly v sredo, 14.7., in koncert Marthe Argerich ob spremstvu Orkestra Slovenske filharmonije pod taktirko maestra Charlesa Dutoita v četrtek, 15.7., prestavljena v Gallusovo dvorano Cankarjevega doma. Vse kupce vstopnic obveščamo, da je potrebna menjava le-teh, ki jo lahko kadarkoli opravijo pri blagajni Križank ali na dan prireditve v 1. Preddverju Cankarjevega doma med 19. in 21. uro. Zahvaljujemo se za razumevanje.

ZNAMENITA OPERA MADAMA BUTTERFLY
Madama Butterfly, tragična ljubezenska zgodba med gejšo Čočo san in ameriškim poročnikom Pinkertonom, je danes eno najbolj poznanih del slavnega skladatelja. Puccini je navdih dobil ob ogledu uprizoritve tragedije Davida Belasca Madame Butterfly: Tragedija Japonske, ki je nastala po kratki zgodbi Johna Lutherja Longa. Avtorja libreta sta Puccinijeva znana sodelavca, libretista Luigi Illico in Giuseppe Giacoso, s katerima je ustvaril tudi svoje druge operne klasike Manon Lescaut, La Bohème in Tosco. Prva različica Madame Butterfly je bila zasnovana v dveh dejanjih in je bila izvedena leta 1904 v milanski Scali, vendar na krstni uprizoritvi ni bila pozitivno sprejeta. Kljub temu skladatelj nad delom ni obupal. Prvotno drugo dejanje je razdelil na dva dela, naredil še nekaj harmonično-melodičnih popravkov arij, temu pa je še istega leta sledila izvedba v Brescii in opera je požela prvi velik uspeh. Za tem je bila uprizorjena v Buenos Airesu, Londonu, Parizu, New Yorku in Sydneyju ter kmalu postala eno izmed klasičnih del operne zakladnice. Po več kot desetletnem premoru bo Madama Butterfly doživela novo uprizoritev v produkciji SNG Opere in baleta Maribor in režiji italijanskega režiserja ter gledališkega ustvarjalca Piera Francesca Maestrinija. (14.7., Cankarjev dom)

MARTHA ARGERICH OB SPREMSTVU CHARLESA DUTOITA
Nekoč čudežna deklica, danes prejemnica najprestižnejših nagrad in najbolj spoštovanih pianistk stoletja Martha Argerich vse od zmage na slovitem Chopinovem tekmovanju v Varšavi leta 1965 kraljuje na koncertnih odrih. V svojem obsežnem opusu je poustvarila številne virtuozne skladbe 19. in 20. stoletja, širina njenega repertoarja pa se razteza vse od Bacha do Šostakoviča. V sodelovanju z vrhunskimi orkestri je redna gostja najvidnejših koncertnih hiš in festivalov v Evropi, Ameriki ter Aziji. Leta 1999 je ustanovila mednarodno klavirsko tekmovanje in festival Marthe Argerich, v veliko veselje pa ji tudi komorna glasba, pri ustvarjanju katere pogosto sodeluje s svojimi dobrimi prijatelji glasbeniki, kot so Ivry Gitlis, Miša Majski, Gidon Kremer in Daniel Barenboim. Skupaj z Orkestrom Slovenske filharmonije bo izvedla Koncert za klavir in orkester št. 3 v C- duru Sergeja Prokofjeva, pod vodstvom Charlesa Dutoita, švicarskega dirigenta in prejemnika častne nagrade na področju klasične glasbe, ki je zaznamoval otvoritev 68. Ljubljana Festivala. (15.7., Cankarjev dom)


Nazaj