Festival Ljubljana predstavlja večer opernih arij, na katerem bosta v torek, 27. julija, na odru Kongresnega trga občinstvo navduševala operna diva, sopranistka Sonja Jončeva in tenorist Branko Robinšak. Pod vodstvom v Italiji rojenega dirigenta Francesca Ivana Ciampe bo z njima nastopil Orkester SNG Opera in balet Ljubljana. Na koncertnem večeru bomo pod zvezdnatim nebom prisluhnili najlepšim Puccinijevim arijam in opernim duetom.

Sopranistka Sonja Jončeva k nam prihaja prvič. V Ljubljani se bo predstavila po nastopu v slavni Festivalni dvorani v Baden-Badnu, po koncertu v slovenski prestolnici pa bo gostovala na salzburškem festivalu in v veronski Areni. Po seriji spektakularnih prvencev v največjih svetovnih opernih hišah, kot so Metropolitanska opera v New Yorku, Kraljeva operna hiša v Londonu, milanska Scala, Bavarska državna opera in druge, je danes ena najbolj iskanih pevk svoje generacije in mednarodno poznana po vodilnih opernih vlogah. Med drugim so jo kritiki razglasili za najboljšo interpretko Violette v Verdijevi La Traviati po Marii Callas. Predlani je pod taktirko legendarnega Zubina Mehte debitirala tudi z orkestrom Berlinske filharmonije. V preteklih letih je zmagala na številnih glasbenih tekmovanjih, med drugim je leta 2010 osvojila prvo mesto in posebno nagrado CultureArte na tekmovanju Operalia Plácida Dominga, ki je 8. julija s sopranistkama Sabino Cvilak in Saioo Hernández prav tako nastopil na 69. Ljubljana Festivalu. Poleg vznemirljivega glasu slavno operno pevko odlikuje tudi dobrodelnost. V lanskem letu je v sodelovanju s prestižno znamko Rolex, za katero je njena svetovna ambasadorka, izvedla koncertno serijo dogodkov, katere izkupiček je bil namenjen glasbenikom, ki so zaradi pandemije covida-19 doživeli izpad prihodka.

Z uspešno kariero se ponaša tudi tenorist Branko Robinšak, prvak SNG Opera in balet Ljubljana. Slovenski umetnik je v bogati solistični karieri nanizal veliko uglednih nastopov in vlog ter gostoval na različnih opernih in koncertnih odrih po svetu. Je redni gost Ljubljana Festivala, na katerem je nazadnje nastopil v lanskem letu kot Ismaele v Verdijevi operi Nabucco. Za svoje delo je prejel številna priznanja in nagrade, med drugim je leta 2011 prejel nagrado Prešernovega sklada. Dirigent Francesco Ivan Ciampa, ki bo vodil Orkester SNG Opera in balet Ljubljana redno sodeluje z najpomembnejšimi opernimi hišami in orkestri na svetu, njegov repertoar pa vključuje tako dela italijanske kot svetovne glasbene zakladnice.

Program:
- Intermezzo »La Tregenda« iz opere Le Villi
- Se come voi piccina« arija Anne iz opere Le Villi
- Che gelida manina« arija Rodolfa iz opere La bohème
- Si, mi chiamano Mimì« arija Mimì iz opere La bohème
- O soave fanciulla« duet Rodolfa in Mimì iz opere La bohème
- Intermezzo iz opere Sestra Angelika
- Mario! Mario! Mario! ... Quale occhio al mondo« duet Tosce in Cavaradossija iz opere Tosca
- E lucevan le stelle« arija Cavaradossija iz opere Tosca
- Puccini: Vissi d’arte« arija Tosce iz opere Tosca / Tosca’s aria from the opera Tosca
- Intermezzo iz Opere Manon Lescaut
- »Donde lieta uscì« arija Mimì iz opere La Bohème
- Giordano: Intermezzo iz opere Fedora
- Puccini: “Un bel di vedremo” iz opere Madama Butterfly


Nazaj