Zagreb, 22. junija 2021 - Obiščite zagrebško Areno od 2. do 4. septembra 2021 in se udeležite težko pričakovane sejemske in dvojezične konference z glavnim poudarkom na trajnosti v urbanizmu, arhitekturi ter gradnji, dvigu stanovanjskih standardov in obnovi potresno prizadetih območij.

Prvič v naši regiji bo organiziran sejem kulture gradbeništva in trajnostnega razvoja ArhiBau. V organizaciji Društva arhitektov Zagreb bomo od 2. do 4. septembra 2021, v zagrebški Areni, gostili predstavnike regionalne arhitekture, gradbeništva in gradbenega sektorja ter druge pomembne deležnike v industriji. Obiskovalci bodo, poleg priložnosti za poslovna srečanja, seznanjeni z najnovejšimi trendi v gradbeni industriji. Spoznali bodo hrvaške in tuje proizvajalce ter izdelke, storitve, in zelene tehnologije v gradbeništvu, ki bodo glavni stebri prihodnosti zelene in digitalne prihodnosti.

Evropski zeleni načrt v središču pozornosti
Glavna tema dvojezične konference temelji na novi pobudi Evropske komisije, novi evropski Bauhaus, katere namen je uresničiti evropski zeleni načrt. Naloga ni lahka, zlasti v času epidemije koronavirusa, podnebnih sprememb in naravnih nesreč, kot so potresi na območju Zagreba in Sisaško-moslavaške županije.

"ArhiBau 2021 je zasnovan kot sejem arhitekture, gradbeništva in trajnostnega razvoja. Prav tako je to mednarodna konferenca, na kateri bodo udeleženci razpravljali o prihodnosti  prostora v Republiki Hrvaški in širše, z obvladovanjem tveganj ter kriz, pa tudi opredelili potenciale za razvoj," je dejal Tihomil Matkovič, predsednik Društva arhitektov iz Zagreba.

Glavni stebri programa ArhiBau so: ekonomsko upravičena in energetsko učinkovita smer načrtovanja okolja, projektiranja, gradnje, vzdrževanja in upravljanja zgradb ter infrastrukture, razpoložljivost in dostopnost prenovljenih ali novih prostorov, pa tudi prihodnje naložbe v arhitekturo in gradbeništvo . V nadaljevanju vam predstavljamo osnovne teme konference: Okviri gradbene kulture v 21. stoletju, Urbanizem 2021, Dnevi zagrebške arhitekture 2021, Kulturna dediščina 2021 in ARTUR - Arhitektura in turizem 2021.

Priložnost, da Hrvaška dvigne življenjski standard
Pomembnost podnebnih sprememb in vpliv na okolje v vseh vidikih njenih dejavnosti je prepoznala tudi Zelena banka (EBRD), ki je podprla strokovno konferenco ArhiBau. Direktorica EBRD na Hrvaškem, Victoria Zinchuk, je dejala: “Veseli smo, da EBRD Green Cities and Urban regeneration, sledi ciljem konference ArhiBau. Veseli nas tudi, da imamo priložnost deliti svoje izkušnje in Hrvaški pomagati prepoznati ogromne priložnosti, ki jih ponuja zeleno gospodarstvo. Kot banka se EBRD zavzema za zagotavljanje finančnih virov in svetovalno podporo za spodbujanje naložb v zelene in trajnostne projekte na Hrvaškem. "

Tudi hrvaška evropska poslanka Željana Zovko je poudarila pomembnost nove pobude Evropske komisije ter sejma in konference ArhiBau za regijo in Republiko Hrvaško. “Verjamem, da je ta dogodek odlična priložnost za izmenjavo mnenj in ustvarjanje novih rešitev za nadaljnji zeleni in digitalni prehod ter trajnostno in podnebno nevtralno prihodnost EU. " Željana Zovko

Prijave za razstavljavce - do konca julija
Zanimanje za dogodek je izredno veliko, kar dokazuje tudi število doslej prejetih prijav iz celotne regije. Prijave trajajo do konca julija in jih sprejemamo na www.arhibau.hr ali na elektronska naslova: sajam@arhibau.hr in konferencija@arhibau.hr. Za sodelovanje na sejmu boste potrebovali veljaven potni list. Sejem in konferenca potekata v partnerstvu s Hrvaško gospodarsko zbornico in pod pokroviteljstvom Ministrstva za prostor, gradbeništvo in državno lastnino, Ministrstva za znanost in izobraževanje, Ministrstva za kulturo in medije, Ministrstva za turizem in šport ter mesta Zagreb.


Nazaj