WALLDORF, Nemčija, in MÜNCHEN, Nemčija, 3. maj 2021 – SAP SE (NYSE: SAP) in investicijsko podjetje Dediq GmbH sta sporočila, da sta dosegla dogovor o sklenitvi partnerstva na področju finančnih storitev. Cilj sodelovanja je nudenje ustreznih storitev za hitro spreminjajoči se panogi bančništva in zavarovalništva, kar bosta družbi dosegli tako, da bosta skupaj razširili portfelj finančnih storitev SAP in izvedli obsežne naložbe v nove rešitve. Te rešitve bodo temeljile na programski opremi SAP® in bodo vključene v njihov portfelj in terminski načrt izdelkov.

Če bo združitev odobrena s strani regulativnih organov, bosta SAP in Dediq ustanovila posebno enoto za panogo finančnih storitev (Financial Services Industry – FSI), ki bo v skupni lasti obeh podjetij. SAP in Dediq bosta enoti zagotovila financiranje, tehnologijo in razvojno strokovno znanje ter širok ekosistem partnerjev ter ji tako omogočila hitro uveljavitev na IT trgu za finančne storitve. Naložba podjetja Dediq v enoto znaša več kot 500 milijonov evrov.

»Sklenitev partnerstva s podjetjem Dediq nam bo omogočila, da bomo znatno povečali podporo za digitalno preobrazbo strank v panogi finančnih storitev in jim tako pospešeno ponujali inovativne rešitve v oblaku, ki jim bodo pomagale celovito preoblikovati svoje poslovanje,« je dejal Christian Klein, izvršni direktor SAP SE. »Partnerstvo potrjuje, da so finančne storitve ključna panoga za SAP, hkrati pa z njim krepimo tudi našo zavezanost temu trgu.«

SAP je podjetje z dolgo in uspešno zgodovino na trgu finančnih storitev. Podjetje med svoje stranke šteje preko 80 % izmed 1000 najboljših bank in zavarovalnic. Nova enota za panogo finančnih storitev se bo v celoti osredotočila na pospeševanje inovacij na področju osnovne bančne in zavarovalniške dejavnosti ter panožno specifičnih finančnih rešitev z namenom nasloviti potrebe po digitalnih inovacijah in stroškovni učinkovitosti strank na tem področju.

»Trg finančnih storitev nam ponuja izjemne priložnosti,« je dejal Luka Mucic, član izvršnega odbora SAP SE. »Da jih bomo izkoristili v celoti, bomo uporabili svojo edinstveno sposobnost za zagotavljanje rešitev za podjetja. Skupaj bomo razširili naš obstoječi portfelj za panogo finančnih storitev z namenom zajeti celotne bančne in zavarovalniške procese. V središču pozornosti nove enote bo tako pomoč strankam, da bodo postale bolj prilagodljive z uporabo digitalnih poslovnih inovacij in tehnologij v oblaku. Ta enota bo zelo prilagodljiva in usmerjena na kupca ter bo imela popolno avtonomijo glede svojih strateških usmeritev, obenem pa bo tudi pomembna članica družine SAP. Stranke bodo imele dostop do vodilne tehnologije SAP, zanesle pa se bodo lahko na prilagodljivost enote za panogo finančnih storitev in njeno osredotočenost na specifične potrebe strank.«

Novo partnerstvo pozdravlja tudi Marko Drev, direktor SAP Slovenija, ki je izpostavil: »Sklenjeno partnerstvo predstavlja pomemben mejnik na poti izvajanja panožne strategije portfelja storitev v oblaku. Stranke podjetja SAP lahko pričakujejo enako stopnjo kakovostnega sodelovanja in obenem izkoristijo nove zmogljivosti, ki jih ponuja nova enota za panogo finančnih storitev.« Nove rešitve bodo zajele celoten obseg postopkov bančnega in zavarovalniškega poslovanja ter bodo pomagale izpolnjevati zahteve regulativnih organov. Temeljile bodo na integriranih podatkih in ponudile priložnost za preselitev procesov finančnih storitev na platformo SAP Business Technology v oblaku. Na primer, rešitve za bančna posojila bodo tako obsegale vse faze: od nastanka in ocene kreditnega tveganja do refinanciranja in upravljanja s strani bank, obenem pa bodo vsi povezani podatki shranjeni na enem mestu. To bo bistveno zmanjšalo stroške in kompleksnost informacijske tehnologije.

»Trdno zaupamo v strategijo nove enote za panogo finančnih storitev,« je dejal Matthias Tomann, upravni partner Dediq. »Prihodnost programskih rešitev za panogo finančnih storitev vidimo v oblaku. Platforma SAP ponuja edinstven potencial na področju podpore temeljnih dejavnosti velikih podjetij, kot so banke in zavarovalnice, pa tudi novo nastajajočih ekosistemov. Veseli smo, da lahko pomagamo uresničiti to vizijo na področju finančnih storitev.«

SAP bo še nadalje prodajal in podpiral rešitve SAP za upravljanje informacij na ravni podjetij in poslovnih rešitev in stranke SAP bodo ostale stranke SAP. Nova enota FSI bo svoje naložbe usmerila na temeljna področja panoge finančnih storitev, kot so komercialna posojila, bančne storitve za prebivalstvo, osnovne dejavnosti zavarovanja ter financiranje zavarovalništva in bančništva. Nove rešitve bodo del SAP-jevih panožnih rešitev v oblaku, ki temeljijo na tehnologijah SAP in platformah, kot so SAP HANA®, SAP S/4HANA®, SAP Business Technology Platform in druge.

»Za Berlin Hyp je SAP zaupanja vreden in strateški partner ter eden ključnih elementov naše IT krajine. Zelo smo navdušeni nad SAP-jevo enoto za panogo finančnih storitev in njihovim pristopom k izkoriščanju portfelja finančnih storitev. Z našo uskladitvijo s SAP in novo enoto bomo v prihodnosti lažje prepoznavali dodatne inovacije in spodbujali prihodnji razvoj,« je dejal Sascha Klaus, izvršni direktor Berlin Hyp AG.

Če bo združitev odobrena s strani regulativnih organov, bo nova enota za panogo finančnih storitev vzpostavljena v drugi polovici 2021. Začetek ustreznih priprav je načrtovan za prihodnje tedne.

Preberite si izjave partnerjev in strank.


Nazaj