Oblikovalka in solastnica blagovne znamke MORE THAN BEAUTY Jelka Verk se že več kot 20 let ukvarja z organizacijo dogodkov, zdaj pa kot prva na svetu predstavlja posebno kolekcijo ukrojenih jaken, ki si jih ljudje lahko zašijejo sami. V Ljubljani je te dni odprla tudi svoj »show room«, kjer si bodo obiskovalci lahko v živo izbrali materiale in dodatke pred pripravljenih oblačil. Zakaj se je odločila za tak način modnih kreacij in zakaj so tako posebne, izveste v spodnjem pogovoru.

Kot prva na svetu ste ustvarili unikaten patent oz. kreacije, ko lahko posamezniki naročijo ukrojen model ter si nato sami zašijejo jakno. Zakaj takšna odločitev?
Tu ponovno izhajam popolnoma iz svoje osebne zgodbe. Ker sem kot otrok živela v težkem okolju, ko si nismo mogli privoščiti lepih oblačil, sem vedno sanjala, da bi jih nosila. Želja, da ljudem omogočim lepa oblačila po dostopnih cenah, je torej v meni že od mojih mladih let. Z že ukrojeno jakno ljudem damo možnost, da si jo zašijejo sami in tako ogromno privarčujejo, še vedno pa si lahko privoščijo prekrasne kreacije. Tako pri oblekah po meri kot tudi pri ukrojenih kreacijah lahko izbirajo med različnimi oblikami, materiali in barvami.

Ob nakupu razrezane jakne sicer prejmemo natančna video in tiskana navodila. Kaj pa tisti, ki si želijo takšnih modnih kreacij, a niso vešči šivanja?
Zašiti svojo vrhunsko in edinstveno jakno je zagotovo posebno doživetje. Smo pa seveda pomislili tudi na to, da si nekateri vseeno želijo lepih oblačil, a ne znajo ali pa ne želijo šivati sami. Ravno zato smo vključili uporabnike  iz Varstveno delavnega centra Zasavje, tako, da vam oni zašijejo jakno. Z vključitvijo smo jim omogočili možnost vključevanja in tako tudi poudarili pomen enakosti ter skrbi za sočloveka.

Odprli ste nov prodajno-razstavni salon v ljubljanskem BTC-ju. Show room imate sicer že v Trbovljah
Drži, en razstavni prostor imamo že v trboveljskem Katapultu,  podjetniški pospeševalnik pa je letos nove poslovne prostore odprl tudi v Ljubljani. Pod okriljem in s pomočjo Katapulta smo ustvarili nov prodajno-razstavni salon, kjer nas lahko stranke obiščejo ter si v živo ogledajo naše produkte.

Večkrat slišimo, da je korona čas iz ljudi potegnil tako tisto najboljše kot tudi tisto najslabše. Vi ste se že lani izkazali z dobrosrčno akcijo »maske za vse«, za kar ste prejeli tudi Jabolko navdiha
Ponosna sem, da je akcija Maske za vse postala vseslovenski projekt in da so me v ideji podprli dr. Jure Knez, predsednik trboveljskega podjetja Dewesoft in ekipa Katapulta z vsemi prostovoljci. Brez njih nam zagotovo ne bi uspelo zato verjamem da je Jabolko navdiha priznanje vseh nas, ki smo v akciji sodelovali. A vseeno se takih projektov ne lotevam zaradi priznanj. Zame je največja nagrada to, da lahko z delom, v katerem uživam, pomagam spreminjati svet na bolje.

Ste tudi solastnica znamke MORE THAN BEAUTY. Že z imenom znamke nakazujete, da vam ni pomembna le zunanja lepota, temveč velik pomen dajete tudi na sočutje in visoka moralna načela
Res je, z modo in oblikovanjem modernih oblačil se ukvarjam zadnji dve leti. Mislim, da so me ravno težko otroštvo in najstniška leta izoblikovala v osebo, kakršna sem danes. Nikakor mi ni vseeno za sočloveka in živali, zato poskušam s svojim delom pomagati ljudem tako z možnostjo službe kot tudi z dostopnostjo cenovno ugodnih, a vseeno zelo modnih oblačil.

Že več kot 20 let sicer delujete v svetu zabavne industrije. Ste organizatorka dogodkov in lastnica licence Miss Slovenije. Tudi na tem področju ste poskrbeli za premike, drži?
Tudi pri projektu Miss Slovenije smo že nekaj let nazaj zastavili nove smernice pod sloganom »Podpirajmo slovensko!«. Zelo pomembno se mi zdi, da se podjetniki podpiramo med seboj ter si izkažemo spoštovanje za svoj trud in delo. S projekti znotraj lepotnega izbora pa smo želeli dokazati in razbiti stereotipe o preveč opevani zunanji lepoti ter poudariti pomen srčnosti in empatije.

Poleg uspešne poslovne kariere ste tudi ljubeča mama. Kakšni so vaši načrti za prihodnost?
Želim si, da bom s svojim delom sinu dober zgled. Pri tem sem neskončno hvaležna tudi svojemu partnerju, Sašotu, ki me pri delu podpira in mi stoji ob strani.Po naravi sem optimistična in energična, zato želim dokazati, kaj je možno ustvariti z močno željo in trdim delom. Svoje kreacije bom prodajala po vsem svetu. Mislim, da je ravno ta izkušnja, ko sam sešiješ jakno, zelo navdihujoča. Gre namreč za zelo moderen stil, podpiranje kreativnosti in vključevanja, zato vidim v projektu zelo lepo prihodnost.

Intervju je pripravil Sašo Avramovič


Nazaj