Kaja Zoran je direktorica družinskega podjetja Solis Straža z več kot 30-letno tradicijo, ki zaposluje 25 oseb. So ena najmodernejših žag, ki jih imamo v Sloveniji. Delujejo po celem svetu od Amerike do Azije, pri svojem delu pa uporabljajo najsodobnejšo opremo. Slovijo po svoji inovativnosti. Njihova vizija je razvijati produkte za kupce oz. partnerje, ki so njim najbolj optimalni in poskrbeti za nadaljnjo predelavo lesa.

Ste ena najmodernejših žag, ki jih imamo v Sloveniji, z več desetletno tradicijo. Kako vam to uspe?
Naše družinsko podjetje deluje že 31. leto, trenutno pa imamo zaposlenih 25 ljudi. Tradicijo je začel moj oče in v tem času smo ustvarili najbolj sodobno in moderno žago v Sloveniji, na kar smo zelo ponosni. Ukvarjamo se s predelavo lesa, torej tako z žaganjem in sušenjem kot tudi s skobljanjem lesnih elementov.

Kje in za kaj vse lahko uporabimo vaše izdelke?
Naše produkte lahko uporabite pri konstrukcijskem lesu, gradnji hiš, embalaži in pohištvu. Veliko se uporabljajo tudi v trgovinah po svetu, kjer si lahko iz lesenih elementov ljudje sami oblikujejo oz. postavijo stavbno pohištvo. Delamo med drugim tudi za podjetje Samsung. Zelo smo ponosni, da imamo pri svojem delu najsodobnejšo opremo za primarno predelavo lesa. Lahko rečem, da smo inovativno in prodorno žagarsko-lesnopredelovalno podjetje.

Svoje poslovanje ste iz evropskih držav razširili tudi na druge celine. Kje vse poslujete?
Tako je. Poslujemo tako z evropskimi državami kot tudi z Združenimi državami Amerike, Afriko in Azijo. Moram poudariti, da izbiramo vrhunsko hlodovino iz regije, ki prihaja iz Slovenije, Centralne in Jugovzhodne Evrope.

Nedavno ste skupaj s Slovenskim lesnim združenjem in družbo Slovenski državni gozdovi sodelovali v humanitarni akciji za pomoč hrvaški Petrinji in zbirali surovine, ki so jih na 9 polpriklopnikih nato odpeljali na Hrvaško. Kaj ste kot podjetje Solis Straža prispevali?
Prebivalcem Petrinje smo pomagali po najboljših močeh s tem, kar imamo oz. kar delamo. Naše podjetje je darovalo en kamion desk in letev za obnovo približno 20 streh. V akciji je bilo vse skupaj zbranih kar 300 m³ polizdelkov in izdelkov v obliki gradbenega žaganega lesa ter drugih končnih lesnih izdelkov. Zelo sem vesela in ponosna, da smo lahko sodelovali pri donaciji in pomoči prebivalcem, ki jih je prizadel potres. Iskreno si želim in upam, da bodo lahko z našo pomočjo čim prej obnovili hiše in zaživeli varno pod streho. 

Slovenci smo se torej vnovič izkazali, saj smo, ko je treba priskočiti na pomoč, lahko za zgled. To je pohvalil tudi veleposlanik Hrvaške v Sloveniji Boris Grigić, ki se je udeležil vašega dogodka.
Drži. Mislim, da smo Slovenci znova dokazali, da znamo, ko je treba stopiti skupaj in smo zelo človekoljuben narod. Zelo lepo se mi zdi, da smo v humanitarni akciji uspeli zbrati toliko surovin, potrebnih za pomoč. Veleposlanik je tudi dejal, da ob takih velikih naravnih nesrečah najbolj potrebuješ prijatelje in tokrat se izkaže, kdo so tisti pravi. Slovenci smo se tu več kot očitno dobro odrezali.

Vaše podjetje Solis deluje več kot uspešno. Kakšni so torej vaši cilji za naprej?
V bližnji prihodnosti bomo postavili tehnologijo za izdelavo lesnih sten za izdelavo hiš, s čimer bomo prvi v Sloveniji. Naša vizija je razvijati produkte za kupce oz. partnerje, ki so njim najbolj optimalni in poskrbeti za nadaljnjo predelavo lesa.

Sicer pa ste študirali v tujini. Vidi se, da vam je zelo pomemben napredek in da strmite k nenehnemu širjenju. Odkar v zadnjih letih prevzemate vodenje podjetja delate velike spremembe. Kako bi se sami opisali?
Osebno v ospredje postavljam inovativnost in razvoj. Ves čas razmišljam, kako bi se lahko razširili, kakšne so potrebe na trgu in kaj bi mi naredili. Če bi se mogla opisati, bi rekla, da me spremljajo drznost, naprednost in ambicioznost.

Intervju je pripravila Kaja Ahčin


Nazaj