Brezžične slušalke oblike ušesnih čepkov nudijo dovolj udobja in obenem dovolj kakovostni zvok, da so vse bolj priljubljene. Vendar so do nedavnega širšo uporabo preprečevale dokaj visoke cene. Toda to ne velja za vse. FreeBuds 4i za manj kot sto evrov namreč nudijo vse, česar smo bili vajeni pri veliko dražjih.

Delujejo na vseh pametnih telefonih, le da je boljše, če v okolju sistema Android aplikacijo AI Life prenesete iz Huaweijeve trgovine AppGallery. V Googlovi trgovini z aplikacijami zaradi ameriške blokade kitajskega podjetja namreč ne boste našli najnovejših različic, temveč različico iz lanskega avgusta. Dokaj preprosta in hkrati učinkovita aplikacija nudi večino funkcij, ki jo pričakujemo, pogrešal sem le izenačevalnik za natančno prilagajanje zvoka. Prav tako mi je všeč, da se slušalke hitro povežejo s telefonom, ko jih vzamemo iz škatlice ali ko za kratek čas odtavamo iz dosega signala vmesnika Bluetooth. Pa tudi, da prepoznajo, kadar čepka vzamemo iz ušesa, prekinejo predvajanje in ga nadaljujejo, ko sta čepka spet na svojih mestih. V preteklosti je bilo namreč največ težav ravno z delovanjem te funkcije na različnih modelih telefonov, a kot kaže, so jih uspeli rešiti.

Klasična oblika
Oblikovno ne odstopajo veliko podobnih slušalk, torej oblike ušesnega čepka s steblom, ki štrli iz ušesa. Zaradi prijetno zaobljene oblike čepek udobno sedi v ušesu, vendar ga je zato težje vzeti iz ležišča v polnilni škatlici, če ga ne primete pravilno ali je roka pretirano potna. A niti približno tako težko kot čepek dražjih slušalk FreeBuds Pro, kjer je jemanje iz škatlice lahko precej zamudno. Škatlica ima dvojno vlogo. Ščiti čepka med prenosom in nudi dodatno baterijo, ki še nekoliko podaljša že tako vzoren čas delovanja. Je prijetno zaobljene oblike z ravnim hrbtiščem, da se ne ziblje, ko jo odložite na ravno površino. Žal ni raven tudi spodnji del, verjetno bi to zmotilo skrbno načrtovano obliko, da bi lahko škatlica stala pokonci z odprtim pokrovom.

Prve poceni z aktivnim dušenjem hrup
Presenetljivo je, da imajo slušalke tega cenovnega ranga vgrajeno aktivno dušenje hrupa, kar morda kaže, da bo funkcija kmalu postala obvezna v vseh, ne glede na tip in ceno. Dušenje ni zmogljivo kot pri dražjih in ni dinamičnega prepoznavanja zvočnega podpisa okolja, vendar zadošča za utišanje najbolj nadležnih zvokov. Tistih, ki nas običajno najbolj motijo. Tudi ni popolno, nekatere zvoke, na primer glasno govorjenje, še vedno slišimo, vendar niso moteči. Aktivno dušenje lahko izklopimo, kadar ga ne potrebujemo ali želimo daljšo življenjsko dobo baterije. Na voljo je še tretji način delovanja, v katerem mikrofoni na zunanjem delu ohišja čepkov prepuščajo zvok v notranjost, tako da slišimo dogajanje v okolici. Vgrajeni mikrofoni pridejo prav tudi med opravljanjem telefonskih razgovorov, saj slušalke prepoznajo govor in ga znajo ločiti od hrupa.

Kakovostni zvok
Brezžične slušalke kupimo zaradi zvoka in ko gre za njegovo kakovost, težko najdem večje zamere. Glasnost je primerna in ni pretirana niti pri najvišji jakosti, ko ni slišati popačenja na visokih zvočnih frekvencah. Pravzaprav so visoki toni solidni, zvok uravnotežen, morda so le nizki toni nekoliko poudarjeni. A ne pretirano. Zvok je dober v širokem razponu glasbenih slogov, od na vokalu temelječih priredb skupine Postmodern Jukebox in skladb Billie Eilish, preko bogatega rok zvoka skupine The 1975, pa do udarnega Rammsteinskega industrijskega metala. Nekoliko slabše se slušalke obnesejo pri klasičnih instrumentalnih skladbah, saj jim zmanjka dinamičnega razpona.

Dolgi časi delovanja
Zadnje, a daleč od tega, da bi bilo najmanj pomembno, je življenjska doba baterije. Hvalijo se z avtonomijo do 10 ur brez vključenega aktivnega dušenja hrupa. Tolikšen čas je mogoče doseči v nadzorovanem laboratorijskem okolju, v praksi pa je malo verjeten. Realneje je nekje med 6 in 7 urami. Za še enkrat toliko energije se skriva v pomnilni škatlici, kar slušalkam daje zavidljiv čas, ko so lahko v uporabi. V primeru vključenega aktivnega dušenja hrupa življenjska doba baterije pade za približno tretjino.

Morda se s tem ne strinjate in boste dejali, da neki drugi model nudi boljši zvok in tretji bolje duši hrup. In zagotovo boste imeli prav. Veliko je slušalk, ki so v tem ali onem boljše. Toda. Nobene ne stanejo 80 evrov. Raje še enkrat toliko. Razlog, da trdim, kar trdim. Morda bodo kmalu na voljo boljše in cenejše, a zaenkrat jih ni na vidiku. Do takrat pa bodo Huaweijevi najcenejši brezžični ušesni čepki držali primat najboljšega razmerjem med ceno in ponudbo.


Nazaj