Drugi dan tekmovanja v Zagrebu je dvakrat zadonela slovenska himna. Anamari Velenšek (+78kg) in Enej Marinič (+100kg) sta stopila na najvišjo stopničko v svoji kategoriji. Juš Mecilošek je osvojil sedmo mesto v kategoriji do 81 kilogramov.

Anamari Velenšek je bila prosta v izločilnih bojih kategorije nad 78 kilogramov in se je uvrstila direktno v četrtfinale. Tam je premagala Poljakinjo Wolszczak, proti kateri si je priborila prednost wazarija in jo zadržala do iztega rednega dela dvoboja. V polfinalu je z ipponom premagala Nizozemko Kamps in si tako zagotovila mesto v boju za najvišjo stopničko. Za zlato kolajno se je pomerila s Poljakinjo Kulaga. Pol minute pred iztekom rednega dela si je z metom priboril prednost wazarija in nato nadaljevala s končnim prijemom v parterju do drugega wazarija in zmage. Ta zlata kolajna je njena enajsta od skupno 35 kolajn na velikih tekmovanjih.

Enej Marinič je v izločilnih dvobojih kategorije nad 100 kilogramov premagal Portugalca Rompao v prvi minuti dvoboja z ipponom. Domačina Covica je prav tako premagal z ipponom v drugi minuti dvoboja in se tako prebil do polfinala. Tam je še s tretjim ipponom slavil proti Romunu Croitoru v prvi minuti rednega dela. Za najvišjo stopničko se je pomeril z Italijanom D Arco in ga v deseti sekundi dvoboja vrgel za ippon in si tako priboril zlato kolajno. Ta zlata kolajna je Enejeva prva zlata kolajna na velikih tekmovanjih v članski kategoriji.

Juš Mecilošek se je skozi izločilne dvoboje kategorije do 81 kilogramov prebil najprej z zmago nad Čehom Pfafom nekaj sekund pred koncem z ipponom, proti Romunu Visanu je prav tako slavil z ipponom v podaljšku in s tretjim ipponom proti Švicarju Bonferonnijem se je prebil do četrtfinala. Tam je klonil proti Špancu Mendioli, ko si je ta priboril zmago z ipponom v prvi minuti dvoboja. V repasažu si je Slovak Barto priboril prednost wazarija in jo uspel zadržati do izteka rednega dela. Juš Mecilošek je tako osvojil sedmo mesto v kategoriji do 81 kilogramov.

Več o tekmovanju

Foto: JUDO ZVEZA SLOVENIJE