V Portorožu je bil včeraj opravljen žreb za turnir WTA Zavarovalnica Sava Portorož. V kvalifikacijah, ki se začnejo danes bodo nastopile štiri Slovenke, pet pa jih je že uvrščenih na glavni turnir. Na turnirju z nagradnim skladom nekaj več kot 235 tisoč ameriških dolarjev bo prva nosilka Hrvatica Petra Martić.

Na glavni turnir so od Slovenk že uvrščene peta nosilka Tamara Zidanšek (naslovna fotografija), Kaja Juvan in tri igralke, ki so prejele povabilo organizatorja. To so Živa Falkner, Pia Lovrič in Nika Radišič. Slednja je za povabilo izvedela danes tik pred uradnim žrebom. “V zadnjem trenutku smo izvedeli, da se je sprostilo še eno povabilo. Treba je bilo hitro reagirati, tako da ga je dobila Nika Radišič. Namesto nje bo v kvalifikacijah nastopila Noka Jurič. Skupno je torej zdaj na turnirju kar devet Slovenk. Upam, da bodo dekleta uživala na igrišču in izkoristila prednost domačega igrišča,” je dejal selektor ženske reprezentance Andrej Kraševec.

Najboljša Slovenka Tamara Zidanšek tekmice v prvem kolu še ne pozna. Igrala bo namreč proti kvalifikantki, v primeru zmage pa se bo srečala z boljšo iz dvoboja Kalinina - Errani. Italijanka Sara Errani je na tem turnirju zmagala leta 2008. “Moj prvi spomin na turnir sega prav v leto 2008, ko je tu zmagala Sara Errani. Bila sem zelo majhna, tako da se finalnega dvoboja ne spomnim dobro. Že nekaj časa živim blizu teniškega centra v Portorožu, tako da je kar zanimivo igrati pred domačim pragom. Zanimivo mi je, da grem lahko po vsakem treningu domov. Lahko si skuham kosilo. To je res nekaj posebnega. Kar se tiče nastopa v Portorožu, pa lahko rečem, da smo si dekleta zaslužile ta turnir. Organizatorji in zveza so se potrudili in nam to omogočili. Vsak dan na igrišču poizkušam dati vse od sebe. Vsaka igralka je v različnem obdobju svojega razvoja. Moj razvoj poteka po načrtih, upam, da bom prikazala igro, ki jo želimo gojiti. Stremimo proti temu, da bom v roku treh let sposobna pokazati še več. Stremimo, da bom jutri in vsak dan bila sposobna pokazati več. V prihodnosti si želimo izpopolniti malenkosti in upam, da bom to sposobna pokazati tudi na igrišču,” je dejala Zidanškova.

Tekmica Kaje Juvan je prva nosilka Hrvatica Petra Martič, ki je trenutno na 32. mestu lestvice WTA. “Vse igralke so premagljive. Upam, da bom imela zaradi domačega igrišča prednost. Veselim se, da bom igrala proti dobri igralki. Proti njej še nisem igrala, vseeno pa njeno igro delno poznam. Vem, da rada igra slajz. Dala bom vse od sebe,“ je po žrebu dejala Juvanova. Živa Falkner tekmice še ne pozna, saj bo igrala s kvalifikantko: ”Vesela sem, da bom nastopila na tako močnem turnirju. Zadnjih 14 dni sem trdo trenirala v Zagrebu, kjer sem opravila kakovostne treninge na trdi podlagi. V Portorožu počutim dobro in komaj čakam, da izvem ime tekmice.” Drugače je s Pio Lovrič, ki bo igrala proti tretji nosilki Američanki Alison Riske. “Ameriške igralke ne poznam preveč dobro. Za nasvet bom vprašala Kajo ali Tamaro. V tekmo bom sla sproščeno in odločno. Borila se bom za vsako žogo,” je dejala Lovričeva.

Nika Radišič se bo pomerila z 58. igralko na svetu Kristino Mladenovic. Francozinja je bila leta 2017 celo na 10. mestu lestvice WTA. “Najprej bi se rada zahvalila organizatorjem za povabilo. Vesela sem, da sem dobila priložnost zaigrati na glavnem turnirju. Pred mano je velik izziv. Kljub temu, da igram proti Kristini Mladenovic grem na zmago. Počutim se dobro. Pripravljena sem dobro, na trdi podlagi treniram že teden dni. Podlaga v Portorožu je specifična, vendar sem se že navadila na njo. Lahko rečem, da mi ustreza,” je pred dvobojem dejala Radišičeva. Prva nosilka turnirja bo po odpovedi Paule Badose in Darje Kasatkine zdaj Petra Martić. 30-letna Hrvatica je na turnirju v Portorožu igrala že v prvem obdobju, letošnji turnir bo namreč že njen četrti na slovenski obali. Leta 2008 in 2009 se je uvrstila v četrtfinale.

“Ko sem slišala, da se turnir vrača v Portorož sem bila navdušena. Komaj sem čakala, da pridem znova na slovensko obalo. Tu sem pri 17 letih igrala svoj prvi profesionalni turnir. Spomini so lepi. Upam, da bom dobro igrala tudi letos. Lepo je biti prva nosilka, vendar pa vemo, kako je s tem v ženskem tenisu. V zadnjih letih smo videli, da to ne pomeni veliko. Vsak dvoboj bo izjemno težek, konkurenca je huda. Morala bom biti zelo osredotočena na vsakem dvoboju,” je dejala Martičeva.

KVALIFIKACIJE
Kvalifikacije se začnejo danes. Odigrani bosta dve koli, nastopilo bo 24 igralk, med njimi tudi štiri Slovenke. Tina Cvetkovič bo igrala proti Aleksandri Krunić iz Srbije, Manca Pislak proti Britanki Katie Boulter, tekmica Noke Jurič bo Italijanka Lucrezia Stefanini, tekmica najmajše Slovenke na tem turnirju, 15- letne Ele Nale Milič pa bo Romunka Irina Fetecau. Če bosta Pislakova in Miličeva zmagali se bosta srečali v drugem kolu.

VSTOPNICE
Ogledi dvobojev prvega in drugega kola so brezplačni, za četrfinale, polfinale in finale pa je potrebno kupiti vstopnice, ki so na voljo na bencinskih servisih Petrol, vseh Eventimovih prodajnih mestih, spletni strani Eventim ter na info točki pred Tenis areno v Portorožu na dan dogodka.

PCT POGOJ
Za ogled turnirja je izpolnjevanje pogoja PCT OBVEZNO v skladu z Odlokom o športnih prireditvah storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji. Vse dni turnirja bo zagotovljeno testiranje na prizorišču Tenis Arena Portorož poleg info točke. Otroci do 15. leta starosti PCT pogoja ne potrebujejo.