23-letna Tamara Zidanšek je po petih zmagah na letošnjem OP Francije v polfinalu morala priznati premoč Anastaziji Pavljučenkovi. Rusinja je bila na igrišču Philippe Chatrier boljša s 7:5 in 6:3.

Tamara Zidanšek bo kljub porazu v ponedeljek na WTA lestvici iz 85. mesta skočila na 47. mesto in tako prišla do svoje nove najboljše uvrstitve v karieri. Polfinalni dvoboj proti Anastaziji Pavljučenkovi je pričela na najboljši možen način. Na igrišču je delovala odločno in hitro povedla z 2:0. Pri vodstvu z 2:1 je najprej nadoknadila zaostanek z 0:40, nato pa pri rezultatu 40:40 poslala smash izven igrišča. Napaka je bila tudi posledica poškodbe, ki jo je danes ovirala po napornih dnevih v Parizu. Rusinja se je vrnila v igro, kasneje prišla do novega ‘breaka’ in pri vodstvu s 5:3 že servirala za zmago v prvem nizu.

Takrat se je Zidanškova odlično odzvala, se z dvema zaporednima osvojenima igrama s tekmico poravnala na 5:5, nato pa imela v 11. igri na servis Rusinje na voljo še dve povezani žogici (15:40) za nov ‘break’. Pavljučenkova je odigrala brez napake, se rešila, v naslednji igri pa po dvojni napaki Slovenke na zaključno žogico že prišla tudi do zmage v prvem nizu. “V tem trenutku sem imela dve brejk žogi, potem pa mi ni uspela bekend paralela. Nato je odlično servirala in dobila prvi niz,” je o ključnem trenutku prvega niza dejala Zidanškova.

Konjičanka, ki se je na poti do polfinala že dvakrat rešila po zaostanku z 0:1 v nizih, je poizkušala nadaljevati s svojo igro tudi v drugem nizu. Kljub temu, da je bila Zidanškova tista, ki si je kot prva priigrala žogico za brejk, je bila Rusinja tista, ki je povedla z 2:0. Sledili sta še dve igri, kjer serverka ni uspela zadržati svojega začetnega udarca, kar je na semaforju utrdilo prednost Pavljučenkove (3:1). Ta je morda v peti igri drugega niza prikazala svoj najboljši tenis na srečanju in povedla s 4:1.

Zidanškova se ni predala in z dvema zaporednima osvojenima igrama znova vlila nekaj upanja slovenskim ljubiteljem tenisa. Ko je pri zaostanku s 3:4 na svoj servis povedla s 30:15 je že zadišalo po morebitnem povratku, a takrat so se v igro Slovenke znova prikradle napake. Tri neizsiljene so bile preveč za novo osvojeno igro. Pavljučenkova je tako pri rezultatu s 5:3 servirala za zmago, ko je pri rezultatu 40:15 udarec Zidanškove zletel v avt, je bilo sanj o uvrstitvi v finale konec.

“Za mano je dobra tekma. Znašla sem se v novem položaju. Seveda je bilo tudi nekaj nervoze. Kdo pa ne bi bil malce napet v tem delu turnirja. V obeh nizih sem imela priložnosti, a jih nisem izkoristila kot v prejšnjih dvobojih. Vendar sem se borila do konca. Zadovoljna sem s tem, kako sem stala na igrišču.”

Zidanškovo čaka zdaj nekaj dni počitka, potem pa se bo vrnila na igrišča. Naslednji cilj je Wimbledon. Ob vrnitvi domov pa bo na vrsti še obljubljena zabava, kot je dejala sama, v veliki hiši trenerja in managerja Marjana Čuka.

“Na tem turnirju sem spoznala, da se lahko kosam z najboljšimi igralkami na svetu. To bom zdaj skušala izkoristiti v prihodnosti, novi turnirji in nove priložnosti bodo kmalu na vrsti. Na tem turnirju se nisem počutila nič drugače, kot sem se pred 10 leti na igrišču. Stvari se počasi sestavljajo na svoje mesto. Kar smo delali v preteklosti se zdaj obrestuje. Pridobila sem na samozavesti in kot sem rekla, zdaj res verjamem, da lahko vsako tekmo igram na takšnem nivoju.”

Pot Tamare Zidanšek do polfinala:
1. kolo: Zidanšek T. (Slo) – Andreescu B. (Kan) 6:7(1), 7:6(2), 9:7
2. kolo: Zidanšek T. (Slo) – Brengle M. (Zda) 6:4, 6:1
3. kolo: Zidanšek T. (Slo) – Siniakova K. (Češ) 0:6, 7:6(5), 6:2
Osmina finala: Zidanšek T. (Slo) – Cirstea S. (Rom) 7:6(4), 6:1
Četrtfinale: Zidanšek T. (Slo) – Badosa P. (Špa) 7:5, 4:6, 8:6
Polfinale: Zidanšek T. (Slo) – Pavljučenkova A. (Rus) 5:7, 3:6


Nazaj