Prvi dan glavnega dela turnirja WTA Zavarovalnica Sava Portorož je od petih Slovenk nastopila le ena. Nika Radišić je po odlični igri sicer izgubila proti Kristini Mladenović, vendar je s svojim pogumom navdušila navijače na tribunah Tenis arene Portorož. Radišićeva, ki je trenutno na 535. mestu lestvice WTA, je začela pogumno in odločno. Na presenečenje vseh je prvi niz dobila s 6:4.

“Seveda je bila na začetku prisotna trema. Osredotočila sem se na vsako točko posebej in prišla do prvega niza,” je dejala Radišičeva. Mladenovićeva, ki je bila leta 2017 celo 10. igralka na svetu, je v drugem nizu zaigrala bolje in ga dobila s 6:1. To pa ni zmedlo 21-letne Slovenke in tretji niz je bil na začetku zelo izenačen. Bilo je 2:2, na koncu pa ga je s 6:2 dobila Francozinja, ki je ena izmed najboljših igralk v dvojicah. “V tretjem nizu je vse bolj pritiskala. Sama sem potegnila malce preveč nazaj za osnovno črto. Na trenutke sem bila premalo odločna in Kristina je to izkoristila.To je bil moj prvi velik turnir. Zame je to velika izkušnja. Začela sem dobro, borila sem in dala res vse od sebe. Kristina je dobra in izkušena igralka. Nisem imel veliko priložnosti v karieri igrati proti tako dobri igralki. Želim ji srečo v nadaljevanju turnirja,” je po odločnem nastopu dejala Radišićeva.

Mladenovićeva po zmagi, dvoboj je trajal uro in 55 minut, ni skoparila s pohvalami. ”V tenisu ni nič lahko in tudi vsak začetek je težek. Osredotočena sem bila že od samega začetka. Tekmice nisem poznala. Ponavadi je tako, da v njenem položaju, gre za mlado igralko, ni takšnega pritiska. Nekaj detajlov v prvem nizu je bilo slabših. V nadaljevanju sem našla ritem, pokazala sem boljšo igro. Našla sem svoj fokus, bila sem bolj mirna in zmagala. V Portorožu mi je zelo všeč, ob morju uživam. Bila sem že v Ljubljani, tukaj pa sem prvič,” je po zmagi dejala Mladenovićeva.

V dvojicah smo videli pet slovenskih nastopov. Zelo napeto in izenačeno je bilo v dvoboju Tamara Zidanšek/Andreja Klepač - Kaja Juvan/Natale Dzalamidze. Slednji sta letos že zmagali na turnirju v Romuniji in tudi v Portorožu sta dobro začeli. Prvi niz sta dobili 6:4. V nadaljevanju sta prvi nosilki dvignili nivo in drugi niz dobili s 6:2. Odločilni tretji je bil zelo izenačen, z 10:8 pa sta ga na koncu dobili Klepačeva in Zidanškova. “S Tamaro sva odigrali šele drugo tekmo. Na prvem skupnem turnirju v Miamiju se nama tretji niz ni izšel. Danes sva se spomnili na tisti občutek po porazu in si rekli, da bo tokrat drugače. V zadnjem nizu sva imeli boljšo energijo, pa čeprav sva bili zelo blizu poraza. Izgubljali sva 8:4, vendar pa sva nato dobili zadnjih šest točk. Lepo je bilo igrati pred domačimi navijači, tribuna je bila polna. Res je bil poseben občutek,” je po dvoboju povedala Klepačeva.

Kasneje sta na igrišče prišli tudi Živa Falkner in Pia Lovrič. Mladi Slovenki sta pokazali dobro igro, a sta morali prepoznati premoč rusko-slovaškemu paru Kalinskaja/Mihalikova. Rezultat je bil 6:1, 6:2. Danes bodo med posameznicami nastopile Tamara Zidanšek, Kaja Juvan, Živa Falkner in Pia Lovrič.

Foto: Sportida