Predstavniki slovenske paralimpijske odprave so se 50 dni pred paralimpijskimi igrami v Tokiu srečali s predstavniki medijev. Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite samozavestno pričakuje nastope parašportnikov, ki bodo v začetku avgusta potovali v Tokio. Ta trenutek jih je znanih šest. Kot je izpostavil dr. Boro Štrumbelj, vodja slovenske paralimpijske odprave, lahko Slovenci na 16. paralimpijskih igrah držimo pesti za jubilejno 50. paralimpijsko medaljo.

Preteklo nedeljo je minilo petdeset dni do začetka paralimpijskih iger v Tokiu. Na Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite so mejnik obeležili danes, ko so pred novinarje stopili glavni predstavniki odprave in nekateri parašportniki. Po do sedaj doseženih kvotah bo v Tokio iz slovenskega štaba odpotovalo šest slovenskih parašportnikov, ki se bodo od 24. avgusta dalje merili v petih različnih panogah. V prihodnjih tednih bo jasno, ali se bosta odpravi pridružila še dva parašportnika.

»Če sem lani januarja napovedal, da iger zaradi pandemije ne bo, zdravje je vendarle naša največja vrednota, pa je zdaj prav, da igre bodo. Sanje najboljših parašportnikov so vsaj enkrat nastopiti na tem največjem tekmovanju. In teh sanj jim ne smemo vzeti, narediti pa je treba vse, da bodo igre za vse udeležence kar najbolj varne. Posledično paralimpijske igre v Tokiu na žalost ne bodo igre druženja, bodo pa vrhunsko tekmovanje. Zelo omejeno bo število gledalcev (dokončna odločitev o njihovi prisotnosti še ni sprejeta), tujih gledalcev zagotovo ne bo. Organizatorji so sprejeli številne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. Za vse športnike in njihove spremljevalce bodo vsakodnevna testiranja v paralimpijski vasi, sprejet je zelo strog protokol testiranja pred igrami, športniki bodo morali paralimpijsko vas zapustiti 48 ur po nastopih v posameznem športu. Posledično bodo mnogi ostali brez otvoritvene in zaključne slovesnosti, ki večini ostaneta v spominu vse življenje. Druženje v paralimpijski vasi bo omejeno le na nujne stike. Z vidika organizacije bodo zaradi sprejetih ukrepov igre velik logistični zalogaj tako za organizatorje v Tokiu kakor tudi za nacionalne paralimpijske komiteje. S tekmovalnega vidika je bilo v Tokiu vse pripravljeno že lani,« je povedal dr. Boro Štrumbelj, vodja slovenske paralimpijske odprave, ki verjame, da lahko samozavestno stiskamo pesti za jubilejno 50. kolajno na paralimpijskih igrah. Slovenska paralimpijska odprava na Japonsko potuje v začetku avgusta, tokratna izvedba največjega športnega dogodka na svetu pa bo potekala v znamenju koronavirusa.

»Športi imajo različne kvalifikacijske postopke za uvrstitev na paralimpijske igre. Vse je odvisno od tradicije in narave posameznega športa. Metode kvalifikacij so naslednje: direktne kvote, ki jih lahko športniki osvojijo na svetovnih, evropskih prvenstvih, kvalifikacijskih turnirjih, svetovnih kvalifikacijskih lestvic ali s svetovnih lestvic, kvote minimalnega kvalifikacijskega standarda in bipartitna povabila. Možnost je prav tako prejeti univerzalna povabila (t.i. wild card), ki pa so podeljena državam, ki nimajo izpolnjenih kriterijev za nastop v nobenem športu. V večini športov je udeležba države gostiteljice zagotovljena preko rezerviranih kvot. Vendar pa morajo športniki, ki predstavljajo državo gostiteljico, za nastop na paralimpijskih igrah še vedno izpolnjevati vse pogoje. Slovenija ima trenutno šest kvot, od tega dve direktni kvoti v parastrelstvu, ki sta ju pristreljala na svetovnem prvenstvu 2019 v Avstraliji Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter. V parakolesarstvu smo prejeli moško kvoto po sistemu UCI National lestvice 2018. Kvoto je po mnenju trenerja in kriterijih dobil Anej Doplihar. V paraatletiki smo prejeli kvoto na zastopanje države, pri tem sta pomagali dve izpolnjeni minimalni normi atletov. Nastopil bo Henrik Plank, ki ima po nacionalnih kriterijih prednost pred Sandijem Novakom.  V paraplavanju in paranamiznem tenisu smo prejeli kvoto z bipartitno vlogo. Bipatritno vlogo smo oddali na osnovi rezultatov športnika in po priporočilu in mnenju trenerja oz. selektorja. Paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek in paranamiznotenisač Luka Trtnik sta mlada in nadarjena parašportnika. Bipartitno povabilo dobi športnik, ki kaže odlične rezultate, pa se vendar ni uspel kvalificirati po zgoraj omenjenih metodah. Prednost imajo države, ki nimajo predstavnika v tem parašportu. Bipartitno vlogo smo oddali tudi za paratriatlonca Alena Kobilico, parastrelca Damjana Pavilna in paralokostrelca Dejana Fabčiča. Čakamo torej še na največ dve kvoti. Paratriatlon pa ni prejel potrjenega povabila,« je sestavo odprave pojasnila Jana Čander, pomočnica vodje slovenske paralimpijske odprave.

Nastop na paralimpijskih igrah tudi navdih za mlade invalide
V Tokio čez dober mesec dni odhaja tudi Henrik Plank, paraatlet, ki bo slovenske barve zastopal v metu diska. Na zanj že tretjih paralimpijskih igrah želi do dobrega rezultata, a kaj to je, naj ostane skrivnost. A kot pravi, je velik del nastopa na paralimpijskih igrah tudi motivacija, ki jo prinaša mladim parašportnikom in invalidom, ki še razmišljajo o športnem udejstvovanju: »Ne smeš se predati. Parašport je kot tek po 400-metrskem krogu na štadionu. Ta krog je deljen na štiri dele. V središču pozornosti si na začetku in na koncu, vmes pa trpiš, si sam. Potem pa pride cilj, pridejo rezultati, uspehi, kamere,« slikovito sklene Plank.

Slovenski paraatletski nastop samozavestno pričakuje tudi njihov trener dr. Luka Cmok, ki svetovno konkurenco ocenjuje kot močno in zahtevno. Po njegovih besedah v zadnjih tednih pred odhodom v Tokio parašportniki pozornost na treningih namenjajo tempiranju forme. »Od imenovanja Henrika za potnika v Tokio smo vse napore posvetili tempiranju forme za ta nastop. Treningi potekajo po planu in nimamo večjih težav s poškodbami. Do odhoda načrtujem, da bomo večino treningov opravili doma v Šentjurju, kjer imamo dobre pogoje. Trenutno se še odločam, ali bi bilo smotrno preveriti formo še na majhnem tekmovanju v Zagrebu ali se umakniti na kratke priprave na hladno, glavni dejavnik pri odločitvi pa bo odigralo vreme. Tik pred igrami bomo zaključne 14-dnevne priprave opravili na trening kampu na Japonskem. Tam se bomo prilagodili na časovno razliko in drugačno klimo. Glede na pričakovane vremenske pogoje na POI, ki bodo zelo težki - vroče in visoka vlažnost, smo tudi mi že del treningov opravil v bolj »vročih« terminih, ter se tako počasi že navajamo na Japonsko,« pojasni Plankov trener.

Od parastrelstva do paraplavanja – slovenske barve zastopane v petih panogah
Poleg paraatleta Henrika Planka so potniki za Tokio še parastrelca Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter, parakolesar Anej Doplihar, panamizni tenisač Luka Trtnik in paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek. Slednji je svojo vozovnico za paralimpijske igre ujel pri komaj 17 letih, v Tokiu pa bo nastopil v disciplinah 50m delfin in 100m hrbtno. »Uresničila se mi je ena najbolj veselih stvari, uresničila se je moja največja želja. Vesel sem za vse ljudi, ki so verjeli vame in so me podpirali.« je povedal mladi slovenski parašportnik.

V prihodnjih tednih bo jasno, ali bosta na Japonsko potovala še paralokostrelec Dejan Fabčič in parastrelec Damjan Pavlin.

Foto: Ottobock