Tina Trstenjak je v Tokiu osvojila srebrno kolajno v kategoriji do 63 kilogramov. Tina Trstenjak je v prvem krogu premagala aktualno azijsko prvakinjo Korejko Han. V rednem delu dvoboja si ni nobena od judoistk priborila točke prednosti, zato se je dvoboj prevesil v podaljšek. Tam si je Tina z lepim metom za wazari priborila zlato točko in zmago v uvodnem dvoboju. V drugem krogu ji je nasproti stala Španka Cabana Perez.

Skozi celoten dvoboj je imela Tina kontrolo in minuto pred koncem si je z metom priborila prednost wazarija in nato čez pol minute še s drugim wazarijem zaključila dvoboj v svojo korist. S to zmago se je uvrstila v četrtfinale kategorije do 63 kilogramov. Tam se je srečala z Venezuelko Barrios. V prvih sekundah dvoboja si je Venezuelka s protinapadom priborila prednost wazarija, vendar je kmalu Tina s svojim wazarijem izenačila rezultat. Po izenačenju v rednem delu se je dvoboj prevesil v boj za zlato točko, v katerem so Venezuelki prisodili še drugo kazen zaradi pasivnosti. V četrti minuti podaljška si je Tina z metom za wazari priborila zmago in napredovanje v finalni blok tekmovanja, kjer se je v polfinalu pomerila z Italijanko Mario Centracchio. Medsebojnih borb na velikih tekmovanjih nimata.

V drugi minuti rednega dela je Tina povedla s točko wazarija. Dobre pol minute pred koncem rednega dela pa si je v parterju s končnim prijemom priborila še drugi wazari za zmago in uvrstitev v finale kategorije do 63 kilogramov. Ponovil se je finale iz olimpijskih iger v Riu, kjer se je pomerila s Francozinjo Clarisse Agbegnenou. Tudi tokrat smo bili priča atraktivnemu dvoboju med zvezdnicama. Najprej so Francozinji prisodili eno kazen zaradi pasivnosti in v zadnji minuti rednega dela dve kazni Tini. Dvoboj se je prevesil v boj za zlato točko, v katerem si je v prvi minuti z metom Francozinja preborila zmago in njen prvi naslov olimpijske prvakinje. Tina Trstenjak je tako osvojila srebrno kolajno na olimpijskih igrah v Tokiu, kar je njena druga zaporedna kolajna na tem prestižnem tekmovanju.

Po izjemnem finalnem dvoboju in srebrni kolajni je svoje občutke Tina strnila takole: "S Clarisse sva izven juda dobri prijateljici. Mislim, da ko se midve boriva v finalu, je to res šov. V finalu si nasproti ne bi želela nikogar drugega kot njo. Moja taktika je bila jo utruditi in jo potem vreči, vendar je to na koncu uspelo njej. Dve leti nazaj se na svetovnem prvenstvu tukaj ni izšlo po načrtu. Zelo sem vesel, da sem prišla danes v finale. Dvakrat zaporedoma se prebiti v finale olimpijskih iger je izjemno težko in sem zelo vesela, da mi je to uspelo. V prvi borbi sem staknila poškodbo, še sama ne vem dobro kakšno. Cel dopoldne sem nastopala v bolečinah. Zaenkrat še držijo protibolečinske tablete, jutri pa bomo videli, kako bo."

Čestitamo Tini za osvojeno srebro in izjemne borbe, ki jih je danes prikazala! V petek bo kot zadnja slovenska predstavnica v Tokiu nastopila Anamari Velenšek v kategoriji nad 78 kilogramov. Anamari je na zadnjih olimpijskih igrah v Riu osvojila bronasto kolajno v kategoriji do 78 kilogramov.