V Velenju ta teden poteka turnir WTT M25 Velenje 01 (25 tisoč ameriških dolarjev).  Po dveh turnirjih na Otočcu so naši najboljši mladi igralci tako dobili priložnost za merjenje s konkurenco tudi v Velenju (5.7. do 11.7.). V glavnem turnirju je zaigralo pet slovenskih igralcev, v drugo kolo pa se je uspelo uvrstiti le Boru Artnaku.

Tekmec 17-letnega Artnaka je bil sedem let starejši Hrvat Domagoj Biljesko. Artnak, ki je trenutno 48. mladinec sveta, še nima ATP točk in na turnirju nastopa s povabilom organizatorja.  Dvoboj je bil izjemno zanimiv, kljub temu, da je Hrvat osvojil več točk, pa je zmagal Artnak. Rezultat je bil 6:4, 1:6 in 6:2. Zanj je bila to prva zmaga na turnirjih serije ITF Futures: »Igral sem proti starejšemu igralcu. Njegova igra mi ustreza. Pogovoril sem se z nekaterimi igralci, ki so že igrali proti njemu. Razkrili so mi njegove slabe in dobre lastnosti. Prilagodil sem se njegovi igri. Na igrišču sem naredil vse, kar je bilo potrebno. Zasluženo sem zmagal. Takšen turnir v Sloveniji je res nekaj izjemnega. Sam namreč ne bi mogel nastopiti, saj nimam ATP točk. Nisem še igral na profesionalnem turnirju. Zato gre zahvala TZS, ki mi je podelila wild card. In tega sem tudi dobro izkoristil.«

Da je takšen turnir, ki ga organizira ŠTK Velenje, pomemben za mlade igralce je potrdil tudi selektor slovenske reprezentance Grega Žemlja: »Turnir v Velenju oziroma turnir takšnega ranga je zelo pomemben oziroma bolje rečeno primeren za naše mladince. Kot selektor si želim, da bi bilo takšnih turnirjev čim več. Verjamem, da jih bo v naslednji sezoni še več. Upam, da bodo igralci na takšnih turnirjih dobili čim več izkušenj, dosegli čim boljše rezultate in posledično tudi višjo uvrstitev na lestvici. S tem jim bodo tudi tekmovanja v tujini postala nekakšna rutina. Takšni turnirji so lahko odskočna deska za njihov razvoj.«

Na turnirju je ob mladih slovenskih igralcih nastopil tudi Tom Kočevar-Dešman, ki pa zaradi zdravstvenih težav ni bil kos tekmecu iz Argentine. »Vesel sem, da imamo takšne turnirje v Sloveniji. V preteklih letih jih nismo imeli. Ta turnir je lepa priložnost za mlade igralce, ki jih imamo v Sloveniji kar nekaj. Mladi lahko vidijo, kako je igrati na takšnem nivoju. Z nastopi na takšnih turnirjih dobivajo izkušnje. Res sem vesel, da Teniška zveza Slovenije in domači klub organizirata ta turnir. Organizacija je super. Upam, da bodo tako nadaljevali tudi v prihodnosti,» je po današnjem porazu dejal Tom Kočevar-Dešman.

Kot že rečeno je Artnak edini Slovenec z zmago v prvem kolu, izgubili pa so Gal Emeršič Potočnik, Jan Dimitrijevič, Maj Premzl in Tom Kočevar – Dešman.

Foto: WTO