V Velenju narašča rokometna mrzlica. Rokometni klub Gorenje Velenje namreč v soboto v Atenah čaka prva tekma polfinala evropskega pokala EHF, kjer si bodo velenjski rokometaši poskušali priigrati ugodno izhodišče za povratno tekmo, ki bo teden dni kasneje v Rdeči dvorani v Velenju. Za finalno vstopnico se bodo pomerili z aktualnimi grškimi prvaki AEK Athens HC. Velenjčane že nocoj čaka težka generalka v domačem prvenstvu, saj gostujejo pri Celju Pivovarno Laško.

Velenjčani si želijo dvigniti prvi evropski pokal
Velenjski rokometaši imajo v letošnji sezoni priložnost izboljšati svoj najboljši izid v evropskih tekmovanjih, kar je drugo mesto v pokalu EHF. V tretjem najmočnejšem klubskem tekmovanju na stari celini morajo na poti do evropskega vrha premagati še dve oviri. Mlada velenjska ekipa, ki v povprečju šteje le 21 let, iz tekme v tekmo dokazuje, da je lačna uspehov. V soboto jih v Atenah čaka najpomembnejša preizkušnja v sezoni, prva tekma polfinala pokala EHF. Dober rezultat v grški prestolnici bi bil zagotovo lepa popotnica pred povratno tekmo teden dni kasneje doma v Velenju. Trener Zoran Jovičić zagotavlja, da bodo tudi tokrat njegovi rokometaši pustili srce na igrišču. Do zdaj je lahko s prikazanim v letošnji sezoni in rezultati v Evropi zelo zadovoljen, se pa zaveda, da bo tekma z aktualnimi grškimi prvaki verjetno najtrši oreh do zdaj. Že nocoj sicer ekipo čaka derbi slovenskega državnega prvenstva proti večnemu rivalu iz Celja, kar bo prava generalka pred potovanjem v Grčijo.

Evropska sezona za zdaj z odliko
Velenjčani so se v polfinale pokala EHF uvrstili po tem, ko so bili na obeh četrtfinalnih obračunih boljši od češke ekipe HC Robe Zubri. Zmagoviti niz v tretjem najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju so v prvem krogu začeli z dvema zmagama proti italijanski Sieni, v drugem krogu pa so prav tako zabeležili dve zmagi proti finskemu klubu Rihiimäki Cocks. Zmaga proti Fincem, ki so lani nastopali v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju Ligi prvakov, ima še prav posebno težo. V osmini finala so bili boljši še od aktualnih bosanskih prvakov, rokometnega kluba Borac iz Banje Luke. Tudi v slovenskem državnem prvenstvu pomlajena velenjska ekipa kaže dobre predstave in trenutno na drugem mestu na lestvici zaostaja le za favoriziranimi Celjani.

Dve pomembni lokalni instituciji skupaj pišeta rokometno zgodovino
Rokometni klub Gorenje Velenje že vrsto let kroji vrh slovenskega klubskega rokometa. V svojih vitrinah imajo tri naslove državnih prvakov, v sezoni 2018-2019 pa so postali tudi zmagovalci Slovenskega pokala. Njihov največji uspeh v Evropi doslej je drugo mesto v pokalu EHF. Klub je že vse od svojih začetkov tesno povezan z lokalnim okoljem, vse od leta 1992 pa je njihov generalni sponzor domače podjetje Gorenje, ki je klubu pomagalo do največjih uspehov. Povezali sta se dve veliki organizaciji v Šaleški dolini in pod imenom Gorenje Velenje združili ljubezen do športa, lokalno znanje in globalno vizijo. Rumeno-črna barva je postala zaščitni znak širše regije, ki živi in diha z velenjskim klubom. Mladi rokometaši imajo zdaj priložnost, da spišejo najlepšo evropsko pravljico v klubski zgodovini. V Velenju tako vsi že nestrpno odštevajo minute do začetka prve polfinalne tekme v Atenah. 

Foto: arhiv RK Gorenje Velenje