Mlada ekipa velenjskega Gorenja je ostala brez vstopnice za finale evropskega pokala EHF. Po izvrstnem začetku Velenjčanov na povratni tekmi se je napredovanja v finale na koncu veselila bolj izkušena ekipa Grkov.

Pred tednom dni sta se ekipi pomerili v grški prestolnici, kjer je bila domača ekipa boljša z 31:29. Na sobotni povratni tekmi v Rdeči dvorani pa je sprva vse kazalo na to, da se bodo finala veselili Velenjčani, a so Grki, ki jih sestavlja v povprečju sedem let starejša ekipa, rezultat poravnali na 31:31 in se v Velenju veselili napredovanja v finale. Zasedba iz Šaleške doline je v letošnji sezoni pokazala odlično igro na evropskih tleh. Pred polfinalnima obračunoma z grško ekipo  je izločila italijansko Sieno, finski Cocks, banjaluški Borac iz BiH in češki Robe Zubri.

Velenjčani so v tekmo vstopili udarno in prepričljivo in z zadetkom Matica Verdineka v 6. minuti povedli s 4:0. Gostje so mrežo domačinov uspeli zatresti šele v 8. minuti za 4:1. Varovanci Zorana Jovičića so nadaljevali z izvrstno igro, Timotej Grmšek je v 14. minuti zadel za +6 (10:4). Za navišjo prednost Velenjčanov je v 21. minuti poskrbel Verdinek. Do konca polčasa je gostom uspelo razliko zmanjšati, Velenjčani pa so na odmor odšli s šestimi goli prednosti (19:13).

Velenjčani so tudi v drugi polčas vstopili prepričljivo in prednost v 32. minuti ponovno povišali na +8 (21:13). Do 46. minute so domačini ves čas vodili za šest ali sedem zadetkov, v naslednjih minutah pa so presenetili Grki. Velenjčanom je energija še bolj upadla v 53. minuti, ko se je poškodoval Aleks Kavčič, ki je na obračunu zadel štiri gole. Grki so smolo Velenjčanov izkoristili in v naslednji minuti rezultat poravnali na 28:28. Neodločen izid je ostal vse do zadnje sekunde (31:31).

V velenjski ekipi sta bila na tekmi najbolj učinkovita Domen Tajnik z devetimi in Matic Verdinek s šestimi goli.

Zoran Jovičić, trener Gorenja Velenja: “Zadnjih 20. minut ni bilo energije, psihološko smo padli. Poškodoval se je še Aleks Kavčič, za katerega vemo kaj nam pomeni. Ne morem nobenemu zamerit, igralci se borijo do konca. Danes so zmagali Grki, ki so bolj rutinirani in imajo več izkušenj. Konec koncev tudi več kvalitete. Jaz pa lahko čestitam svoj fantom, da smo prišli do tukaj, to je za nas zelo lep uspeh. Lačni smo bili napredovanja, a se nam ni izšlo. Težko je reči zakaj smo izgubili, glave so še vroče. Do 40. minute smo igrali zelo, zelo dobro. Ljudje mislijo, da je osem golov prednosti veliko, a ko začne energija padati... Pojavi se nek strah. Sicer smo se na to pripravljali cel teden, a nekaj stvari je na koncu šlo v prid nasprotni ekipi. Ampak še enkrat - čestitke moji ekipi. Tisti, ki vsaj malo poznajo rokomet vedo, da je to ekipa dvajsetletnikov, z izjemo Miklavčiča, ki že ima izkušnje. Priti tako daleč je bil uspeh.”

Polfinale Evropskega pokala EHF, 2. tekma - sobota, 24. april ob 14:00 (Rdeča dvorana, Velenje)
RK Gorenje Velenje : AEK  Athens HC 31:31 (19:13)

RK Gorenje Velenje: Panjtar (10 obramb), Taletović, Tajnik 9, Verdinek 6, Miklavčič 4, Aleks Kavčič 4, Grmešk 3, Miha Kavčič 3, Haseljić 2, Pajt, Starc, Drobež, Komar, Slatinek Jovičić, Predović, Ravnikar

Foto: RK GORENJE VELENJE