V sklopu prireditve »Dan za kolo« bo v soboto, 10. julija 2021 ob 9.30 uri na Vrhniki otvoritev novega športnega parka, ki obsega kolopark, zunanji fitnes in preurejeno okolico. Park je namenjen sicer zelo širokemu krogu uporabnikov, v prvi vrsti pa mladim.  

»Občina Vrhnika si prizadeva, da bi izboljšala kakovost življenja na Vrhniki. Vsak dan se trudimo, da bi za naše občanke in občane gradili Vrhniko, kjer bi se vsi skupaj dobro počutili in uživali v zdravem ter čistem okolju. Trdno verjamemo v izrek 'zdrav duh v zdravem telesu', zato smo ponosni, da je Vrhnika bogatejša za nov športni park«, je pred prihajajočo otvoritvijo povedal župan Občine Vrhnike Daniel Cukjati.

Zunanji fitnes, ki je namenjen tudi invalidom
Na Vrhniki so v prvi polovici maja začeli graditi športni prostor pri stari železniški postaji, nasproti nekdanje trgovine Mavrica. Del tega je kolopark, v katerem lahko športni navdušenci urijo spretnostne veščine na kolesih, skirojih, rolkah ali rolerjih. Celoten kolopark je velik 500 m2, proga je široka 120 cm in dolga 115 metrov. Asfaltna stezo sestavljajo grbine in zavoji, ki se s prepletanjem povezujejo v krožno zanko. Premikanje po stezi ustvarja težišče telesa in zato ni potrebno poganjanje ali odrivanje.

V športnem parku se nahaja še zunanji fitnes, v katerem je kombinirana naprava, ki jo lahko uporabljajo invalidi. Celotno vadišče je sestavljeno iz treh delov. Največji del zaobjema kombiniran sestav oz. naprava z 12 različnimi postajami. Drugi del sestavlja pet trenažerjev, ki pokrivajo vadbo za glavne mišične skupine telesa in hkrati omogočajo aerobno vadbo. Težavnost si posameznik prilagaja sam, saj trenažerji omogočajo pet različnih stopenj bremena. Ob uporabi naprav se proizvaja električna energija za brezžično polnjenje telefona.

Poleg koloparka in zunanjega fitnesa je ob poti predvidenih še pet lesenih klopi za posedanje, pitnik, stojalo za parkiranje in zaklepanje koles ter koši za odpadke in pasje iztrebke. Za senco skrbijo na novo posajene lipe.

Športni park je del projekta Šport za vse generacije
Gradnja športnega prostora poteka v okviru projekta Šport za vse generacije, ki želi vsem generacijam omogočati kakovostno preživljanje prostega časa. Občina je v sodelovanju z Zavodom Ivana Cankarja Vrhnika kandidirala na razpisu LAS Barje za nepovratna evropska sredstva. Investicija je ocenjena na približno 145.000 evrov, od tega je nekaj več kot 90.000 evrov nepovratnih evropskih sredstev.


Prenesi