Tamara Zidanšek je v finalu turnirja serije WTA 250 v švicarski Lozani z nagradnim skladom 199.030 evrov, kjer je bila prva nosilka, po dveh urah in štirih minutah ugnala Francozinjo Claro Burel s 4:6, 7:6 (5) in 6:1 ter prvič v karieri osvojila turnir WTA.

Dvajsetletna Burelova je dobila uvodni igri prvega niza, tudi v tretji na servis Slovenke je Francozinja prišla do prednosti in drugo izkoristila za vodstvo s 3:0. Nato je na svoj servis še povišala prednost. V peti igri je imela nekdanja najboljša mladinka na svetu  znova možnost za odvzem servisa, a je v dvaindvajseti minuti dvoboja Konjičanka vendarle prišla do prve igre (1:4). Šele sedma igra je znova pripadla Zidanškovi, Burelova je nato izgubila svoj servis in ostala brez točke na začetni udarec tekmice. Zidanškova je tako s serijo znižala na 4:5, a je nato niz po 40 minutah propadel Francozinji.

Prva igra drugega niza je znova pripadla Francozinji. Zidanškova je z brejkom izenačila ter nato oddala le eno točko za prvo vodstvo na srečanju. Po drugem izenačenju je Zidanškova dobila dve igri in povedla s 4:2 ter imel servis v sedmi igri, a je Francozinja drugo priložnosti za brejk izkoristila ter nato dobila še svojo servisno igro za 4:4. V naslednjih igrah sta igralki dobivali igre po svojih začetnih udarcih, tudi enajsto, v kateri je imela Francozinja sicer znova dve možnosti za brejk. Niz je tako odločila podaljšana igra, v kateri je prva točko dobila Zidanškova, po vodstvu tekmice je znova povedla s 5:4 in s 6:5 ter nato po uri in 35 minutah izid v nizih izenačila. Uvodna igra odločilnega niza se je začela tako kot prva dva; Burelova je povedla, a je naslednjih šest iger pripadlo Zidanškovi, ki je izenačen dvoboj dokončno prevesila na svojo stran. 

“Vesela sem, da mi je uspelo zmagati. Zdaj sem prišla še do tega mejnika. S polfinalom na OP Francije sem si dokazala, da se lahko borim z najboljšimi. Res sem zadovoljna, da sem v Parizu igrala tako dobro. Pokazala sem, da sem lahko med najboljšimi. Na vseh dvobojih ta teden sem dala vse od sebe in tudi danes je bilo tako. Razmere za igro so bile težke, dvoboja nisem začela najboljše. Po zaostanku z 1:5 pa sem dobila tri igre zapored. Počutje je bilo potem boljše. Ves čas sem si govorila, da se moram boriti, da grem po vsako točko. Pri tenisu se lahko vse spremeni v eni točki, zato sem presrečna, da sem našla način za obstanek v dvoboju,” je povedala takoj po dvoboju za spletno stran WTA šesta Slovenka s turnirsko zmago (Jaušovec, Srebotnik, Pisnik, Matevžič, Hercog).

Za Zidanškovo je bil to tretji nastop v finalu turnirjev serije WTA.  Prvega, maja 2019 v Nürnbergu, proti Kazahstanki Juliji Putincevi, drugega pa aprila letos v Bogoti, ko je bila od 23-letne Konjičanke boljša domačinka Maria Camila Osorio Serrano.  Triindvajsetletna Zidanškova je 50. na lestvici WTA in najvišje med Slovenkami, v ponedeljek pa se bo na posodobljeni lestvici prebila med najboljših 40. Najvišje je bila doslej na 46. mestu 21. junija letos. Zidanškova, polfinalistka letošnjega turnirja za grand slam v Franciji, je v olimpijski prestolnici v polfinalu ugnala Belgijko Maryno Zanevsko (193. na lestvici WTA), pred tem pa še Italijanko Lucio Bronzetti (241.) v četrtfinalu, Luksemburžanko Mandy Minella (165.) v drugem ter Rusinjo Marino Melnikovo (182.) v prvem kolu.

Lozana, WTA (199.030 evrov):
- polfinale:
Tamara Zidanšek (Slo/1) – Maryna Zanevska (Bel) 7:5, 6:3;
Clara Burel (Fra) – Caroline Garcia (Fra/5) 5:7, 6:2, 6:2.
- finale: T. Zidanšek (Slo/1) - Clara Burel (Fra) 4:6, 7:6 (5) in 6:1

Vrhunce dvoboja si lahko ogledate na tej povezavi.


Nazaj