Kot zadnja slovenska judoistka je v Tokiu nastopila Anamari Velenšek v kategoriji nad 78 kilogramov. Anamari  Velenšek se je na svojih tretjih olimpijskih igrah in prvih v kategoriji nad 78 kilogramov v prvem krogu izločilnih dvobojev pomerila z Američanko Nino Cutro–Kelly. V prve pol minute dvoboja je tekmico vrgla za wazari in nato z vzvodom na roko prisilila Američanko k predaji dvoboja. V drugem krogu olimpijskih iger ji je nasproti stala svetovna podprvakinja in četrta nosilka turnirja Brazilka Altheman. Do današnjega dvoboja je Anamari v medsebojnih borbah že dvakrat premagala Brazilko. Kmalu po pričetku sta obe prejeli po eno kazen zaradi pasivnosti. Tekom dvoboja je Anamari prejela še dve kazni in tako dvoboj izgubila. S tem je bila žal izločena iz nadaljnjega tekmovanja na olimpijskih igrah in zasedla končno deveto mesto.

Po nastopu na svojih tretjih olimpijskih igrah je Anamari povedala sledeče: "V drugi borbi je šla narobe samo ena stvar. Jaz nisem prišla do svojega prijema, ampak sem pustila njej, da je dominirala v svojem gardu in tukaj je bila borba odločena. Moja naloga je bila, da pridem do svojega garda in jaz njo uničim, ampak v tej borbi je bilo ravno obratno, nisem naredila to, kar bi morala. Poznava se sicer že od prej, res je, da so v tej kategoriji vse kar precej težje od mene, ampak vseeno je moja prednost hitrost, ampak tukaj danes žal ni šlo. Na vsako tekmovanje grem z mislijo po dobrem rezultatu in medalji in zato ni lahko izgubiti. Sedaj moram malo spočiti glavo, se odmakniti od tekmovanj in videti, kako naprej."

Čestitamo Anamari za borbenost in prikazana dvoboja!
Generalni sekretar Judo zveze Slovenije Franc Očko je po nastopih naših judoistov v Tokiu povedal naslednje: "Zelo smo ponosni, da smo ostali v tej druščini slovenskih športov, ki osvajajo medalje na najvišjih tekmovanjih. To so pete olimpijske igre zapored, s katerih se vračamo z medaljo in čestitke Marjanu in Tini, ki sta zdržala to breme. Ta srebrna medalja je za nas zlata. Celotna ekipa je prikazala odlične borbe. Veliko presenečenje in odličen rezultat Kaje Kajzer, ki je praktično še na začetku svoje članske kariere. Dokazala je, da lahko na njo v prihodnosti še računamo. Tudi Adrian Gomboc se je po težki poškodbi in letu dni pavze vrnil nazaj in dobil zelo težke borbe proti favoriziranim nasprotnikom ter osvojil odlično sedmo mesto. Tudi Anamari Velenšek in Maruša Štangar sta s po eno zmago prišli med šestnajst najboljših, kar je tudi zelo dober rezultat na olimpijskih igrah.

Takšnih trenerjev, kakor je Marjan Fabjan, je malo in lahko smo srečni, da ga imamo. Vrhunski trenerji so redkost in ta kombinacija vrhunskega trenerja in vrhunskega tekmovalca se mora nekako poklopiti in tu se je. To je res fenomen, da je prišel iz petih olimpijskih iger z medaljami z različnimi tekmovalci. Tudi Andrey Shturbabin je zelo izkušen in priznan trener. Dolgoletna gonilna sila v Uzbekistanki judo zvezi, ki je ena od držav, ki kroji vrh svetovnega juda. Z njegovim prihodom je prišlo do nekega novega pristopa in to je očitno vplivalo dobro na vse. Moram povedati, da smo tukaj z vsemi trenerji odlično sodelovali, prav tako s sparing partnerji. Celotna judo družina tukaj je pokazala profesionalen odnos in tako se moram vsem zahvaliti za odlično sodelovanje in skupen vrhunski rezultat."