RADENCI/BRDO PRI KRANJU, 12. februar 2024 – Med prejemnike Bloudkovih nagrad, najvišjih državnih priznanj za delo in dosežke na področju športa, se je letos uvrstil tudi organizacijski odbor Maratona treh src. Na 59. podelitvi priznanj so Bloudkovo plaketo prejeli za predano organizacijo športne prireditve, ki je že več kot 42 let oz. od leta 1981 del slovenske tekaške tradicije ter pomembno prispeva k promociji športa, zdravega načina življenja ter mednarodnega ugleda Slovenije.

»Prejeto priznanje je pomembna nagrada za prizadevno in vztrajno delo več generacij, ki so se skozi leta zamenjale v organizacijskem odboru Maratona teh src. V dobrih štiridesetih letih se je v tej vlogi zvrstilo več kot 100 posameznikov, ki smo z maratonom skupaj rasli in tudi odrasli. V veliko veselje in čast mi je, da tradicijo najstarejšega maratona v naši regiji peljemo naprej, proti novim zmagam,« je ob prejemu Bloudkove plakete povedal Marko Pintarič, predsednik organizacijskega odbora Maratona treh src.

»Zgodba Maratona treh src je zgodba o sodelovanju, vključevanju in povezovanju. Je zgodba o Radencih, srčnosti in tradiciji, ki ji vedno dodamo ščepec inovativnosti. Iskrena hvala prav vsem v naši lokalni skupnosti in širše, ki se prispevali svoj kamenček v mozaik uspeha Maratona treh src,« je še dodal Pintarič. Navzoče sta pozdravila predsednica republike Nataša Pirc Musar in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, poročilo odbora je podal predsednika odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj, vrhunski alpinist Viktor Grošelj. Do razpisnega roka je na odbor za podelitev letošnjih nagrad in priznanj prispelo 60 vlog za 50 nominirancev.

Bistvo Maratona treh src je premagovanje meja
Prvi tekači Maratona treh src so se na proge podali 30. maja 1981 v Radencih. Skozi leta so se organizacijske pravne osebe spreminjale, a Organizacijski odbor je vse čas ostajal v podobni zasedbi. Kljub temu, da se je postopno pomlajeval, med današnjimi 28-imi člani po več kot štirih desetletjih še vedno najdemo tudi peščico začetnih entuziastov.

S prizadevnostjo organizatorjev in priljubljenostjo maratona med tekači je prireditev iz leta v leto rasla – tako po številu udeležencev kot tudi po njihovi raznolikosti. Konec osemdesetih so se Maratona treh src pričeli udeleževati tuji tekači, v devetdesetih paraplegiki in najmlajši, trase maratona pa so takrat tudi prvič presegle državne meje, kar je dogodku dodalo nove razsežnosti. V zadnjem desetletju je Organizacijski odbor začel uvajati številne nove discipline, trajnostne certifikate ter še dodatno izboljšal logistiko in komunikacijo, tako z aktivnimi udeleženci kot tudi z lokalno skupnostjo. Vse to je prispevalo k lažji in bolj kakovostni organizaciji prireditve, ki jo je z najvišjo možno oceno nagradila tudi mednarodna atletska zveza.

Pred vrati že 42. Maraton treh src
Maraton treh src se bo letos že tradicionalno odvil tretjo soboto v maju – 18. maja 2024. Dogodek bo ponovno postregel z inovativnimi novostmi, med katerimi bo letošnji vsebinski poudarek namenjen »inkluzivnemu teku«, koncept katerega bodo organizatorji predstavili v naslednjih tednih.

Aktualne informacije o Maratonu treh src so dostopne na: www.maraton-radenci.si.