Festival Klovnbuf (Ljubljana, 12.–19. 6. in 25. 7.–1. 8. 2021), ki se v svoji štirinajsti izdaji predstavlja kar dvakrat zapored, v letošnjem letu poteka v znamenju ISKANJA RAVNOTEŽJA in sicer med nebom in zemljo, med cirkusom in drugimi žanrskimi zvrstmi, med normalnostjo hrepenenja in nenormalnostjo bivanja, življenja. Mali človek je v post-pandemičnem svetu popolnoma izgubljen, zato je treba poiskati novo ravnovesje sil,  pri čemer so najbolj na udaru ravno človekove vrline, vrednote, spretnosti, sposobnosti, imaginacija, telo, um in srce.

Festival kot vsako leto prinaša živo in atraktivno zmes različnih jezikov sodobnega cirkusa, ki jih v Sloveniji redko vidimo, v obeh različicah vsebuje predstave najatraktivnejših domačih in tujih umetnikov. Medtem ko se bo prvi festivalski sklop osredotočil na mednarodne umetnike, bo drugi potekal v znamenju slovenskih ustvarjalcev sodobnega cirkusa in drugih žanrov. V program so poleg predstav vključene predstavitve del v nastajanju, rezidenčni program in specializirane delavnice. Na ljubljanske poletne odre, trge in ploščadi Klovnbuf poleg vrhunskih veščin sodobnega cirkusa vnaša tudi vse tisto, kar v zadnjem času najbolj pogrešamo: magijo, vrline, iluzijo in predanost, ki v iskanje ravnotežja vnaša neko novo ravnovesje.  

V PRVEM SKLOPU IZPOSTAVLJAMO

NEDELJA, 13. 6.Športni park Tabor
20.00 Nicolas Fraiseau: NEURAVNOTEŽENO (FR)
Predstava sodobnega cirkusa
»S podporo Francoskega inštituta preko programa La Collection«

Nicolas Fraiseau, ki velja za enega najbolj perspektivnih cirkuških umetnikov svoje generacije v Franciji, je okoli sebe zbral mlajše in starejše sodelavce. Njegov Nestabilni šov (Instable Show) se odvija nekje med poezijo in absurdom in deluje kot sodobna francoska igra uravnoteženja cirkusanta skozi različne postopke, poizkuse in stanja. Gre za zabavni dogodek, ki je postal hit v Evropi in nato širše, hkrati pa za predstavo nekega drugega pola sodobnega cirkusa, ki skozi vključevanje poezije odpira tudi področje zgodovine. Predstava je nazadnje gostovala v Armeniji 24. maja 2021 in med tamkajšnjim mladim občinstvom doživela izjemen uspeh.

PONEDELJEK, 14. 6.
CIRKUŠKA ZVEZDA
10.00–19.00 | Kongresni trg
Dan na Kongrescu odet v cirkuško magijo z vrhucem z nastopom skupine Lyapunov (BE).

18.00 Lyapunov - stability in motion: TEORIJA STRUN  
Predstava na vrvi (BE)

V predstavi na vrvi Teorija strun (String Theory) v izvedbi kolektiva Lyapunov  poteka zgodba o tem, kako različne strune (linije, vrvi, glasilke in glasbene strune) medsebojno sodelujejo v začasno sestavljenih prostorih. V prostoru se njihove različne valovne dolžine med seboj prepletajo, povezujejo, trčijo druga v drugo in na ta način tvorijo novo unikatno kompozicijo v interakciji s publiko. Ob tem gre za pripovedovanje unikatnih zgodb »na vrvi« in iz vrvi, kar predstavlja nekakšen že pozabljen svet, ki na novo odkriva »človeka na vrvi« kot vztrajnega in neumornega iskalca ravnovesja.

SREDA, 16. 6.
Plesni Teater Ljubljana
20.00  Stefan Sing & Cristiana Casadio: TANGRAM
Predstava sodobnega cirkusa (DE, IT)

Balerina in žongler ter vse kombinacije »vmes in nad«; predvsem pa intima, skupnost in ritem (srca). Stefan Sing je mojster sodobne žonglaže, ki svoj edinstven slog razvija od leta 1985, Cristiana Casadio pa je nekdanja italijanska prvakinja v ritmični gimnastiki, ki je sodelovala v mnogih mednarodnih plesnih skupinah in projektih. Skupaj delujeta od leta 2010 in delata predstave, ki premikajo meje novega cirkusa, plesa in fizičnega gledališča. Z večkrat nagrajeno predstavo Tangram gostujeta po celem svetu. Predstava, ki jo v lanskem letu zaradi pandemije ni bilo mogoče videti, kljub temu da sta bila ustvarjalca že tukaj, se letos vrača med ljubljansko publiko.

PROGRAM PODROBNEJE

Foto: Sunčan Stone, Jonas Verbeke, Jean-Paul Bajard, Erich Malter in Ron Walker Lyapunov


Nazaj