36. Mednarodni literarni festival Vilenica v organizaciji Društva slovenskih pisateljev bo potekal med 7. in 12. septembrom, programsko zasnovan kot preplet digitalnih vsebin in dogodkov v živo. Ob ugodni epidemiološki sliki bodo dogodki v živo potekali v Hrastniku, Kopru, Ljubljani, Sežani in Trstu. Osrednje ime letošnjega festivala in prejemnik nagrade vilenica 2021 je avstrijski pisatelj Josef Winkler. Letošnji slovenski avtor v središču je Milan Dekleva.

Na 36. Vilenici se bo predstavilo 14 avtorjev iz 10 držav: poleg nagrajenca Josefa Winklerja in slovenskega avtorja v središču Milana Dekleve še Zoltán Danyi (Madžarska), Matthias Göritz (Nemčija), Kristina Hočevar (Slovenija), Jazra Khaleed (Grčija), Larissa Lai (Kanada), Jani Oswald (Avstrija/Slovenija), Lena Ruth Stefanović (Črna gora) in Nenad Veličković (BiH). Festivala se bo udeležil tudi prejemnik/prejemnica nagrade SEP za mladega avtorja/avtorico ter trije izmed avtorjev, vključenih v Antologijo sodobne portugalske književnosti: letošnji festival postavlja v središče sodobno portugalsko književnost in prinaša antologijo, v kateri bomo brali pisave najizrazitejših portugalskih književnih imen; knjigo urejata Aljaž Koprivnikar in Ricardo Marques. Omenjeni trije portugalski avtorji bodo s portretnimi filmi in prek videokonference s svojimi deli nagovorili širše vileniško občinstvo, portugalski literarni posredniki pa se bodo virtualno srečali s slovenskimi festivalskimi avtorji oziroma založniki.
S produkcijo filmov (videoportretov) ter posnetkov branj letošnjih avtorjev in avtoric v maternih jezikih ter s slovenskim prevodom bomo tako slovenskemu kot mednarodnemu občinstvu omogočili preprost dostop do festivalskih vsebin.

Vilenica svoj vsebinski, idejni festivalski fokus med letoma 2020 in 2024 usmerja v temo ›Evropa se širi in krči‹. Lani jo je začela z vprašanjem ›Quo vadis?‹, v letu 2021 pa je geslo festivala ›Strah in pogum‹. Osrednje vprašanje Vilenice 2021 bo ›Ali je strah le druga plat poguma?‹, kot odziv na čas izolacije, v vse bolj prestrašenem svetu. V okviru festivala bo potekal 19. Mednarodni komparativistični kolokvij v organizaciji Slovenskega društva za primerjalno književnost; obravnaval bo kompleksna razmerja med literaturo in vojno.

Več informacij


Nazaj