Letos s Festivalom Lent znova stopamo v poletje. Pa ne le v poletje, v življenje. Obogateni z lanskimi izkušnjami, ko smo kljub strogim omejitvam uspešno, odmevno in varno izvedli prvi multikulturni festival takšnega obsega v Evropi, se letos vračamo k tradicionalnemu terminu. Ker želimo, da Mariborčani in vsi obiskovalci festivala začutite, kako se življenje ponovno vrača v tire normalnosti. Da bo mesto po mesecih tišine čim prej znova preplavljeno z zvoki glasbe in smeha. Da bodo ulice in trgi spet polni dogajanja, da bo srce mesta znova utripalo v ritmu, ki smo ga v času epidemije tako zelo pogrešali.

Dobrodošli v mestu, polnem življenja. Užijmo ga. Lentajmo!

Z odmevno akcijo Pet pred dvanajsto smo uspeli odpreti dvorane in vzpostaviti dialog s stroko, katerega plod so zrahljani ukrepi, ki končno omogočajo, da občinstvo znova užije živo umetnost in kulturo. Zato smo naredili vse, da bi lahko čim prej postavili odre in odprli prizorišča. Naša temeljna naloga je namreč, da živo kulturo pripeljemo med ljudi in dvigamo kvaliteto življenja v mestu. Naj torej letošnji festival vsem, ki tu živimo, povrne sproščeno radost, obiskovalcem pa sporoči, da Maribor spet živi in široko odpira vrata domačim ter tujim gostom.

Skupaj v dobro mesta
Da sta v letu 2021 Narodni dom Maribor in Festival Lent resnično generatorja dobrega, potrjuje tudi njuna združevalna vloga. Če smo v akciji Pet pred dvanajsto združili kulturnike iz vse Slovenije, bomo s Festivalom Lent letos združili moči z akterji mariborskega kulturnega življenja.

Tako s ponosom najavljamo prvo sodelovanje s festivalom Borštnikovo srečanje. Pod okriljem Festivala Lent bodo tudi festivali DokuDoc, StopTrik, Živa dvorišča in 30. Odprta plesna scena, z nami pa so tudi Zavod za turizem, Fundacija Sonda, Društvo za razvoj filmske kulture ter še cela vrsta kulturnoumetniških in športnih društev, nevladnih organizacij ter ustanov. Festival Lent tako ponovno dokazuje, da je odprt za najrazličnejše ideje in vizije, in da sprejema ter združuje vse, ki želijo doprinesti k dvigu kvalitete življenja v našem mestu.

Partnerstva, ki plemenitijo.

Družbena odgovornost v najžlahtnejšem pomenu besede
Tudi naši pokrovitelji prepoznavajo nekoliko spremenjeno, vendar še toliko bolj pomembno vlogo Festivala Lent v pokoronskih časih. Ko ne gre zgolj za zabavo in zveneča imena, temveč za družbeno odgovornost v najžlahtnejšem pomenu besede.

Hvaležni smo jim, da so v naših prizadevanjih prepoznali višje cilje. Da skupaj z nami slovenskim umetniškim in kulturnim ustvarjalcem ter vsem, ki delujejo v t. i. podpornih poklicih v kulturi (lučkarji, ozvočevalci, odrski tehniki … ) omogočajo delo. Da bomo skupaj naredili nov korak v normalnost in Mariborčanom ter obiskovalcem Festivala Lent podarili to, kar so v preteklih mesecih najbolj pogrešali: živo kulturo, živ stik z umetnostjo in druženje s prijatelji.

Odprtost za nove vizije.

Lentali bomo tudi avgusta!
Festival Lent je vselej odprt za nove vizije in ideje, kar lepo ilustrira letošnja programska novost, s katero se približujemo želji Mestne občine Maribor po kulturnem dogajanju čez vse poletje. Art kamp jo že izpolnjuje, sedaj se pridružuje še koncertna ponudba v mestnem središču.

Z njo bomo oplemenitili avgustovske vikende, prisluhnili pa smo tudi želji po zvezdniških imenih. Letošnji avgustovski večeri bodo torej obarvani v vijoličaste festivalske barve, za slovo od poletja pa napovedujemo še eno festivalsko povezovanje in sodelovanje: moči bomo združili z društvom Ezl ek in SNG Maribor ter tako v september vstopili z živahnim dogajanjem in z Operno nočjo, ki bo prvič gostovala v središču mesta, na Glavnem trgu. Tako Festival Lent od junija do septembra mariborske festivale in kulturne akterje povezuje v pestro celoto, s čimer bi vzpostavili celovito platformo poletnega kulturnega dogajanja v mestu.

Festival Lent 2021 je festival, ki odpira življenje!


Nazaj