4. maj 2021 - »Pomembno se je zavedati, da lahko prav s higieno rok največ naredimo za svoje zdravje in zdravje ljudi okoli nas. Pri umivanju rok je ključno, da si jih umivamo tako z vodo kot tudi z milom, predvsem pa si jih moramo umivati dovolj dolgo. Ne smemo pozabiti niti na natančno čiščenje prstov, hrbtišča rok, konic prstov, palca, zapestja in predela pod nohti,« pred jutrišnjim mednarodnim dnem higiene rok svetuje Ivanka Brus (naslovna fotografija), Nacionalna koordinatorka farmacevtske skrbi.

»Ljudje se v času epidemije vedno bolj zavedajo pomena čistoče. Je pa še vedno žalostno, da večina ne pozna pravilnega načina umivanja rok. Marsikomu se zdi to nekaj povsem samoumevnega, a velikokrat umivanje opravimo precej površno in posledično neučinkovito. Temeljitost je ključna. Dejstvo je, da je prav higiena tista, ki nas lahko zaščiti pred mnogimi virusi in bakterijami, torej je pomembna preventiva pred boleznimi,« zaupa Ivanka Brus, ki izpostavi še, da razkuževanje nikakor ne sme biti nadomestilo za pravilno in redno umivanje rok.

V obdobju epidemije je bilo sicer prav slednje eno izmed nujnih in prvih uvedenih ukrepov za zajezitev koronavirusa. »Zavedati se moramo, da z  razkuževanjem z rok ne odstranimo umazanije, zato se tega poslužujemo takrat, ko imamo roke že čiste. Pomembno je tudi, da razkužila nikoli ne nanašamo na mokre roke. S tem namreč uničujemo koncentracijo sestavin in posledično njegovo učinkovitost, prav tako lahko izsušimo kožo na rokah. Še posebej pa moramo paziti, da za roke ne uporabljamo enakih razkužil kot za različne površine, saj sredstva za čiščenje nikakor niso primerna za kožo,« poudari Nacionalna koordinatorka farmacevtske skrbi.

Zdravstveni delavci in farmacevti na pomen čistoče rok redno opozarjajo. Razkuževanje je v zdravstvenih ustanovah eno najbolj osnovnih opravil, pod higieno rok pa štejemo še uporabo ustreznih rokavic, izogibanje dotikom oz. določene tehnike nedotikanja in vzdrževanje zdrave kože na rokah. »Naj pogosto in natančno umivanje rok postane del vsakodnevnih navad. S pravilno higieno rok namreč lahko zmanjšamo možnosti za različne okužbe ter tako zaščitimo sebe in druge,« še zaključi Ivanka Brus.


Nazaj