»Razvoj kolesa je spremenil urbano geografijo. /…/ Spomladi spet dišijo kostanji in pozimi se vije vonj pečenih maronov, prav tako se vračajo razne vonjave, na katere smo pozabili in se tega nismo zavedali.« - Marc Augé: Hvalnica kolesu

Vabljeni k ogledu videa, ki sta ga ob izidu knjige Hvalnica kolesu Marca Augéja zasnovala in posnela Asiana Jurca Avci in Aleš Mendiževec. Premierno je bil predvajan v ponedeljek, 19. julija, v Servisu podhod - kolesarski servis in trgovina (podhod železniške postaje Ljubljana). Hvalnica kolesu antropologa Marca Augéja vrača kolesu njegovo utopičnost in to v času vnovične kolesarske eksplozije. Vsi spet kolesarimo in to v vedno več namenov. Mitologija kolesa se danes zato zdi toliko bolj realna.

Kratek video prek različnih, naključnih in malo manj naključnih govorcev – Igor E. Bergant in Marko Peterlin – predstavlja tri ključne dimenzije odnosa do kolesa: oseben odnos posameznika, urbanističen vpliv in športna mitologija. (Idejo zdravega življenja smo namenoma zatrli v kali.)


Nazaj