NOVEMBER V NARODNEM DOMU MARIBOR

NARODNI DOM MARIBOR
Slikarska razstava
RAZSTAVA mag. RUDIJA BRAČIČA - ponedeljek, 10. november, 9.00
Razstava bo odprta do petka, 28. novembra, ob delavnikih med 9.00 in 17.00.

Nekdanji direktor Zavoda za šport Mestne občine Maribor in znan športni delavec mag. Rudi Bračič ponovno razstavlja svoja dela z morskimi motivi, motivi Maribora in tihožitja. Slikati je začel po odhodu v pokoj in to je že njegova 8. samostojna razstava. Vstopnine ni!

 

VELIKA DVORANA NARODNEGA DOMA
1. predstava cikla Kekec
Dóra Gimesi: KAKO UJETI ZVEZDO
nedelja, 9. november, 17.00 - za IZVEN in KEKEC
Igrajo: Saša Pavlin Stošić, Tadej Pišek, Robert Korošec
Mini teater
Režija: Ágnes Kuthy
Likovna podoba: Ákos Mátravölgyi
Skladatelj: Csaba Teszárek
Koreograf: András Fosztó
Lektor: Maja Cerar
Asistentka režije: Brina Klampfer
Prevod: Garbriella Gaál
Cena vstopnic: 6,50 €

Kekčeve poustvarjalnice po predstavi: otroške kreativne delavnice na temo predstave! Angeli v nebesih so dobri. Igrajo najlepše skladbe, delajo popolne oblake pravih oblik ter skrbijo za zvezde na nebu in ljudi na Zemlji. So podobe popolnosti, lepote in modrosti. Oziroma bi to morali biti …

Naša zgodba je zgodba o majhnem angelu Theu. Theo ni ne prijazen, ne moder, ne zna igrati na trobento, ob popolnih oblakih se dolgočasi ter ni sposoben skrbeti za nič in nikogar. V tem, da bi bil dober, pravzaprav ni zelo dober. Theo nekega dne po nesreči izgubi zvezdo in zato, da bi jo našel, se mora spustiti na Zemljo. Tam je zvezda pristala v velikem mestu, kjer se hrup poleže šele, ko se znoči. In tako se Theove dogodivščine začnejo …

Theo, ki si v je v nebesih prizadeval biti popoln angel, a je »padel« na vseh »nebeških izpitih«, med iskanjem padle zvezde na Zemlji sreča malo deklico in ji pomaga premagati njene strahove, reši možaka in ga nauči leteti, na koncu pa se spoprijatelji z Jonom, fantkom, ki nikoli ni imel prijatelja, in mu podari padlo zvezdo. Med iskanjem izgubljene zvezde na Zemlji išče in najde pravzaprav tudi samega sebe.

Theova kreativnost, nemirnost in pogum, torej vse tisto, kar so bile v nebesih pomanjkljivosti, se na Zemlji izkažejo za koristne. Theo sicer ne zna igrati na trobento, oblikovati popolnih oblakov pravilnih oblik ali skrbeti za zvezde, toda nasmeje lahko kogarkoli in nesebično pomaga ljudem. In pri tem je vražje dober. Vsak med nami ima torej svojo lastno pot, ki pa jo je včasih težko najti znotraj pričakovanj drugih. Zgodba Thea, navihanega angela nas uči, naj se ne bojimo biti drugačni in najti svojo lastno pot.

Predstava traja 50 minut.
 

VELIKA DVORANA NARODNEGA DOMA
Predstava cikla Komedija
Paula Vogel: NAJSTAREJŠA OBRT
petek, 14. november, 20.00 - za IZVEN in red PETEK
sobota, 15. november, 20.00 - za IZVEN in red SOBOTA

Igrajo: Zvezdana Mlakar, Anica Kumer, Marijana Brecelj, Alenka Cilenšek, Marinka Štern
Mestno gledališče Ptuj
Režija, dramaturgija: Peter Srpčič
Prevajalca: Peter Srpčič, Sanja Selinšek, kostumografija: Stanka Vauda Benčevič, scenografija: Tina Dobrajc Gegič, Mito Gegič, glasba: Tomi Valenko, lektor: Simon Šerbinek, klaviature: Tomi Valenko/David Matjašič
Cena vstopnic: 16,00 €; 18,00 €

Têrmin najstarejša obrt beremo in razumemo kot prostitucija; tukaj naslov govori dejansko o tem, čeprav ima večplastni pomen. V besedilu Paule Vogel namreč nastopa pet dam, ki se ukvarjajo s to »najstarejšo obrtjo« in njihova starost se v letih giblje med dvainsedemdeset in triinosemdeset. Gre za dame stare šole, ki svoj poklic dvomljivega slovesa opravljajo s stilom in maniro, ki je danes pri modernih prostitutkah več ne najdemo.

Seveda, če je pet bab na kupu, še posebej takih, ki se presneto dobro poznajo, je normalno, da med njimi prihaja do nesoglasij in trenj. Še posebej aktualno je vprašanje nasledstva, saj bo najstarejša med njimi, Mae, ki je tudi zvodnica tega krdela, v kratkem odšla v težko prislužen pokoj, in tako bo morala ena od ostalih prevzeti skrb za družino prijateljic noči. Ob tem se na izjemno zabaven in humoren način lomijo kopja glede vprašanja njihovega poslovnega modela, novih trendov pri opravljanju tovrstnih storitev, odnosa do strank in stanja gospodarske krize, ki seveda tudi ob postopnem izumiranju njihovih stalnih strank najeda njihovo eksistenco.

V ozadju te nenavadne, a izjemno zabavne predstave se kaže zgodba o odhajanju nekega časa in prihodu novega, ki počasi, a vztrajno briše prostor za dekleta stare šole. Seveda se skozi pripoved tudi spominjajo dobrih starih časov, v katerih so bile one tiste glavne in so se skozi preizkušnje prebijale do sedanjosti. Vsaka od njih ima svojo lastno zgodbo, svoje sanje … in zgodbe teh dam stare šole, preizkušenih obrtnic najstarejše obrti, nam slikajo zelo človeško in s tem kljub humornosti pripovedi tudi pretresljivo sliko teh žensk. Na tak način ima pripoved svojo težo in govori o človeškem ozadju tega notoričnega poklica. V predstavi bodo nastopile dame stare šole, najboljše izmed igralk generacije žlahtnih zvezd slovenskega gledališča.

 

VELIKA DVORANA NARODNEGA DOMA
Predstava cikla Komedija
Rok Vilčnik, Bojan Emeršič: MULC…VAS GLEDA
nedelja, 16. november, 17.00 - za IZVEN in red POPOLDANSKI
nedelja, 16. november, 20.00 - za IZVEN in red NEDELJA
ponedeljek, 24. november, 20.00 - za IZVEN in red KOMEDIJA
torek, 25. november, 20.00 - za IZVEN in red ZELENI
Igra: Bojan Emeršič
Kreker in SiTi Teater BTC
Režija: Jaša Jamnik
Glasba: Davor Herceg, kostum: Bistra Borak, maska: Luka Mirjan Simšič, koreografija: Jana Menger, režija filma: Niko Vodošek, luč in ton: David Andrej Francky
Cena vstopnic: 16,00 €; 18,00 €

Monokomedija
V SiTi Teatru smo že slišali izpoved sveže pečenega fotra in se smejali tegobam starega fotra, zato je zdaj čas, da besedo dobi mulc. O svetu odraslih, pasteh sodobne vzgoje, odnosih v družini in prvi ljubezni nam bo skozi otroške oči z zvrhano mero navihanega humorja kot Mulc spregovoril Bojan Emeršič. Mulc…vas gleda je monokomedija, v kateri nastopajo vse ključne osebe, ki navihanemu mulcu poskušajo razložiti pravila sveta. Vendar pa pogled na odrasle razkriva vrsto nasprotujočih si zgledov, ki dajejo misliti, da vse le ni tako črno-belo.

 

VELIKA DVORANA NARODNEGA DOMA
Monokomedija
MOŠKA COPATA
torek, 18. november, 20.00 - za IZVEN
Igra: Ranko Babić
Špas teater
Cena vstopnic: 15,00 €

»Ste poročeni ali ločeni? Samski ali vezani? Imate otroka, nimate otroka? Potem je to prava predstava za vas. Moška copata, je monokomedija za vse generacije!« Mislite da ste copata? Greste lahko ven iz hiše, ne da bi povedali kam ste namenjeni? Seksate tolikokrat na leto, kot je praznikov? Imate ženske prijateljice? Ima vaša boljša polovica gesla od vašega maila in Facebooka? Je vaše prijatelje ljubezen tako zaslepila, da ne najdejo več vaše telefonske v imeniku?

Zakaj moramo paziti, kakšno ime izbrati svojemu otroku, kaj storiti, ko vas zasačijo pri »igranju s samim seboj« in kako ne poskušati zadovoljiti svoje življenjske sopotnice? Obudili boste spomine na izgubo nedolžnosti, prvi dopust s punco in rojstvo prvega otroka. Resnica ni bila še nikoli tako zabavna kot je v tej komediji, ki se bo brez izjem dotaknila prav vsakega. Kot pravijo naši dedki: »Vsi moški smo copate. Samo da smo razdeljeni na tiste, ki to priznajo in tiste, ki to zanikajo.«
 

MALI ODER NARODNEGA DOMA
1. sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti Nagib na oder

AVDICIJA ZA PRODUCENTE
sobota, 29. november, 19.00 - premiera za IZVEN
Koncept in izvedba: Ajda Tomažin
Produkcija: Društvo Nagib, Imagination of Expectations; koprodukcija: Narodni dom Maribor, JSKD; finančna podpora: Mestna občina Maribor, Ministrstvo za kulturo RS
Cena vstopnic: 5,00 €; 6,00 €

Raziskovalni performans Avdicija za producente bo v Mariboru premierno razkril rezultate petindvajsetih avdicij, na katerih je sodobna umetnica Ajda Tomazin iskala producente s celega sveta (Avstralija, Slovenija, Hrvaška, Nemčija) ter tako prikazal mednarodno statistiko domišljij pričakovanj. Domišljija pričakovanj ali »Imagination of Expectations« je intimno deljenje tako domišljije pričakovanj kot tudi potreb določenega okolja, ki jih umetnica z vsem spoštovanje in resnostjo prevzame od kandidata-producenta kot potencial za novo nastala umetniška dela.

 

MALI ODER NARODNEGA DOMA
1. sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti Nagib na oder

AMPAK JUTRI
sobota, 29. november, 20.00 - premiera za IZVEN
Koncept in izvedba: Katja Kosi
Produkcija: Društvo Nagib; koprodukcija: Narodni dom Maribor; finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Maribor
Cena vstopnic: 5,00 €; 6,00 €

Ampak jutri govori o odlašanju, zavlačevanju in izgubljenih priložnostih, o neizprosnosti časa, ki mineva ter o izgubljeni nežnosti sprejeti to, kar smo. Ampak jutri je predstava o obljubah, o hvaležnosti, o upanju. Je zgodba neštetih teles. Ampak jutri se sprašuje o tem, kaj pomeni sprememba v času zapovedanega spreminjanja in samo-izumljanja, in kako se odlepiti od statusa quo. Ampak jutri govori o preboju na drugo stran distance, na drugo stran tistega, kar mislimo, da smo.

Informacije in prodaja vstopnic: Informacijska pisarna Narodnega doma Maribor: vsak delavnik od 10.00 do 17.00, v soboto od 9.00 do 12.00 ter uro pred vsako prireditvijo. Prireditve v Unionski dvorani: uro pred prireditvijo na blagajni dvorane Union.

Tel.: (02) 229 40 11 • 229 4050 • 031 479 000 • 040 744 122

vstopnice@nd-mb.si • spletna prodaja vstopnic: http://nd-mb.kupikarto.si/


Nazaj