Otvoritev sezone Drama je. 2021/22 bo SNG Drama Ljubljana slavnostno obeležila z uprizoritvijo igre Požigalci, prirejene po drami enega najpomembnejših dramatikov nemškega prostora Maxa Frischa Dobrnik in požigalci. Avtor priredbe, režiser in scenograf je Jan Krmelj. Igralsko zasedbo sestavljajo Saša Tabaković, Iva Babić, Benjamin Krnetić, Uroš Fürst, Nina Valič in Matija Rozman. Znamenito igro povojnega časa, napisano v skrajno ironičnem tonu, s katerim dramatik smeši naivnost in neumnost lahkovernega meščanstva, je leta 1959 prevedla Maila Golob. Dramaturginja je Eva Kraševec, lektorica Tatjana Stanič, kostumografinja Špela Ema Veble, avtor glasbe Luka Ipavec in oblikovalec svetlobe Borut Bučinel.

TUKAJ SMO ZARADI VPRAŠANJA IN ODGOVORA NANJ: KDO JE PODTAKNIL POŽAR? IN ZAKAJ?
Delo Maxa Frischa (1911-1991) je močno zaznamovano z družbenim angažmajem in socialno kritiko družbe, pri čemer ga »ne zanima posameznik v zasebnem smislu, temveč posameznik kot politični subjekt«, v članku z naslovom Tleča resnica zapiše dramaturginja uprizoritve Eva Kraševec in poudari, da je ravno v tem uprizoritveni potencial Dobrnika in požigalcev za današnji čas, »v katerem se čedalje bolj intenzivno sprašujemo prav o moči in zavedanju posameznika na polju družbenega«. Priredba Jana Krmelja izvirnik nadgrajuje in aktualizira na svež in intriganten način ter Frischevo kritiko propadajoče moralne drže meščanstva razširja na današnji zahodni svet. Krmelj v svoji priredbi dramske osebe in dogajanje postavi v okvir nočnega pogovornega šova, kjer se v postopni retrospektivi odvija zgodba v požaru umrlega Bogoljuba Dobrnika (Saša Tabaković) in njegove žene Betke (Iva Babić). Forma nočnega pogovornega šova, ki ga vodita enigmatična voditelja – požigalca iz Frischeve drame: Pepe (Benjamin Krnetić) in Vili (Uroš Fürst), ponuja veliko mero absurda, bizarnosti in ironičnosti, gledalcu pa omogoča dodatno distanco do dogajanja. »Osnovna situacija je torej konec sveta, v oddaji pa se postavlja vprašanje, kdo je kriv za nastalo katastrofo. Pepe in Vili gledalce kot dvoumna vodnika vodita po zapletenem labirintu posthumnega obračuna s tem, kdo je odgovoren za pričujoči požig: na vročem stolu se menjavajo dramske osebe, ki jih drugo za drugo izprašujeta o odgovornosti, med enim in drugim intervjujem pa se odigravajo 'spominski' prizori iz preteklosti – epizode iz Frischevega izvirnika,« v dramaturški razčlembi zapiše dramaturginja uprizoritve Eva Kraševec. Požigalci s spretno napisanimi prizori in z duhovitimi metaforami spregovorijo o zlaganosti tistih, ki zanikajo vsakršne socialne razlike, in zgovorno osvetljujejo »vsakodnevne situacije, v katerih smo priče katastrofam, ki se godijo pred našimi prestrašenimi in nemimi očmi«.

Požigalci bodo kot prva nova uprizoritev sezone 2021/22 premierno predstavljeni na Velikem odru Drame v soboto, 25. septembra, ob 20.00. Prve ponovitve bodo na sporedu 27., 28., 29. in 30. septembra ter 1. in 2. oktobra ob 19.30. Vstopnice za premiero in prve ponovitve so v prodaji pri blagajni Drame in na drama.kupikarto.si.

PCT-POGOJ ZA VSTOP
Skladno z Odlokom o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji se lahko javnih kulturnih prireditev udeležite le z dokazilom o negativnem rezultatu testa PCR ali hitrega testa na virus SARS-CoV-2, ne starejšega od 48 ur, z dokazilom o cepljenju zoper covid-19 ali z zdravniškim potrdilom o prebolelem kovidu 19. Dokazila ne potrebujete mlajši od 12 let, ki se prireditve udeležite z ožjimi družinskimi člani ali skrbniki.

Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana


Nazaj