15. september 2021 - Ob letošnjem 17. dnevu slovenskih lekarn, ki ga bomo obeležili v nedeljo, 26. septembra, smo se odločili pozornost nameniti ženskam, ki se v različnih življenjskih obdobjih srečajo tudi z zanje specifičnimi zdravstvenimi težavami. V letošnji knjižici »Zdravila in ženske«, ki jo lahko dobite v lekarnah, smo se poleg zdravstvenih težav, značilnih za ženske, dotaknili tudi kontracepcije, obdobja nosečnosti in dojenja ter menopavze. V knjižici opozarjamo predvsem na pravilno in dosledno uporabo predpisanih zdravil, pri samozdravljenju pa na pravilno izbiro zdravila brez recepta in na ustreznost samozdravljenja v obdobju nosečnosti in dojenja. Dotaknili smo se tudi neplodnosti, saj ta narašča. Težave z zanositvijo ima namreč vsak šesti do sedmi par.

Zdravstvene težave žensk
Najpogostejše zdravstvene težave žensk poleg osteoporoze in raka na splošno predstavljajo okužbe sečil, urinska inkontinenca, pogoste so tudi zdravstvene težave v obdobju menopavze. Pomembno je tudi obdobje nosečnosti in dojenja, med katerima ženske pogosto pridejo v lekarno po nasvet, medtem ko je predvsem pri mlajši populaciji žensk izrednega pomena ozaveščanje o kontracepciji. Poleg naštetega je treba omeniti tudi težave z zanositvijo, in sicer so vzroki za neplodnost enakomerno razporejeni med ženske in moške.

Okužbe sečil
Okužbe sečil lahko prizadenejo kateri koli del sečil – ledvice, sečevod, sečni mehur ali sečnico. Okužbe mehurja so med najpogostejšimi okužbami pri ženskah, saj predstavljajo 25 odstotkov vseh okužb. Ženske  prizadenejo kar 50-krat pogosteje kot moške. Tveganje za okužbo mehurja povečujeta nezadosten vnos tekočin in neustrezna higiena intimnega predela. Bolj izpostavljene so tudi nosečnice.

Za preprečevanje okužb mehurja se tradicionalno uporabljajo izdelki iz ameriške brusnice. Sok ameriške brusnice ni toksičen in je varen tudi za uporabo med nosečnostjo in dojenjem. Za lajšanje simptomov blage okužbe sečil, kot sta pekoč občutek pri uriniranju in pogostejše uriniranje, pogosto uporablja čaj iz listov vednozelenega gornika, mnogim znan pod imenom »ursi čaj«. Zaradi večje učinkovitosti je pomembno, da zraven ne uživamo hrane, ki povečuje kislost urina, kot so na primer hranila z visokimi vsebnostmi vitamina C, meso, ribe in mlečni izdelki. Posledično se odsvetuje sočasna uporaba z izdelki, ki vsebujejo ameriško brusnico. Samozdravljenje z vednozelenim gornikom se svetuje od pet do sedem dni, največ štirikrat na leto.

Urinska inkontinenca
Stresna urinska inkontinenca je nehoteno uhajanje urina pod povečanim fizičnim pritiskom, kot je kašljanje, kihanje ali smejanje. Običajno je povezana z oslabljenimi mišicami medeničnega dna in je najpogostejša oblika urinske inkontinence.

Nehoteno uhajanje urina, pred ali med katerim se pojavi nujna potrebna po uriniranju, je značilno za urgentno urinsko inkontinenco. Za to vrsto inkontinence je značilno pogosto uriniranje, več kot štiri do osemkrat na dan. Najpogosteje se pojavi zaradi okužbe sečil, čezmernega pitja vode in drugih vzrokov. V Sloveniji urinska inkontinenca prizadene približno 13,6 odstotka žensk in je njena pojavnost višja kot v državah zahodne Evrope.

Težave z urinsko inkontinenco si lahko lajšate z vedenjsko terapijo in načinom življenja. Pri stresni inkontinenci so za mišice medeničnega dna učinkovite tako imenovane Keglove vaje. Pri urgentni inkontinenci pa pride v poštev trening mehurja oziroma odvajanje vode v natančno določenih časovnih intervalih, ki se vsak teden podaljšajo za 15 minut. Poleg zdravil so na voljo še različni drugi postopki, na primer kirurški poseg in elektrostimulacija. V lekarnah in specializiranih prodajalnah so za spopadanje z urinsko inkontinenco na voljo tudi medicinski pripomočki, kot so vložki, hlačne plenice in mobilne hlačke, ki zaščitijo pred iztekanjem urina, neprijetnimi vonjavami in vlago.

Menopavza
Menopavza je zadnja stopnja v procesu staranja jajčnikov, ki običajno nastopi med 40. in 50. letom starosti. Največje telesne in duševne spremembe se pojavijo v obdobju pred samo menopavzo, ki ga imenujemo klimakterij ali perimenopavza. Kljub nerednim menstruacijam je v tem obdobju nosečnost možna in je še vedno treba uporabljati ustrezno kontracepcijo.

Zelo pomembna je skrb za zdrav način življenja: redna telesna dejavnost, primerna uravnotežena prehrana, psihično urejeno življenje, opustitev kajenja in zadosten počitek. Še vedno je najbolj učinkovito hormonsko nadomestno zdravljenje in je prva izbira za srednje močne in izrazite perimenopavzne in menopavzne težave. Veliko žensk se odloči tudi za samozdravljenje. Poznamo dve veliki skupini naravnih snovi, ki dokazano lajšajo klimakterične težave, in sicer zdravilo naravnega izvora s suhim izvlečkom korenike grozdnate svetilke in prehranska dopolnila s fitoestrogeni, med katerimi so najprepoznavnejši izoflavoni iz črne detelje, soje in hmelja. Evropska agencija za varnost hrane je na podlagi rezultatov kliničnih raziskav sprejela uradno stališče, da uporaba prehranskih dopolnil s sojinimi izoflavoni ne poveča tveganja za raka dojke.

Zdravila v nosečnosti in obdobju dojenja
V nosečnosti in obdobju dojenja od 60 do 80 odstotkov žensk uporabi vsaj eno zdravilo na recept ali brez njega za zdravljenje obstoječe, kronične bolezni ali za zdravljenje simptoma, ki se razvije akutno, lahko tudi kot posledica številnih fizioloških sprememb telesa. Na varnost uporabe zdravil med nosečnostjo poleg izbire zdravila vplivajo tudi obdobje nosečnosti, uporabljen odmerek in trajanje terapije. Pri zdravljenju z zdravili je vedno treba upoštevati njihovo terapevtsko korist za nosečnico v primerjavi z morebitnim tveganjem za nepravilen razvoj ploda oziroma škodljiv učinek nanj. Pri samozdravljenju vselej dajemo prednost zdravilom, ki imajo dokazano varnost, kakovost in učinkovitost, pred prehranskimi dopolnili, ki so le dodatki k prehrani in zanje ne veljajo enake zakonske zahteve kot za zdravila. Prehranska dopolnila lahko vsebujejo tudi snovi, ki na njihovi deklaraciji niso navedene in so lahko za plod nevarne (npr. težke kovine).

Večina učinkovin prehaja v materino mleko, a je količina, ki jo dojenček tako zaužije, pri večini zdravil majhna. Pomembno je poudariti, da dojenčki še nimajo popolnoma razvite presnove in izločanja, zato se lahko z mlekom zaužita zdravila dlje časa zadržujejo v njihovem organizmu. Mnoga zdravila ne pomenijo večjega tveganja, obstajajo pa zdravila, ki se med dojenjem ne smejo uporabljati oziroma lahko pri otroku glede na odmerek, trajanje terapije, količino zaužitega mleka ali časa, ki preteče od odmerka do podoja, povzročijo neželene učinke. Če je res nujno in korist pretehta tveganje, je uporaba zdravil tako v nosečnosti kakor v obdobju dojenja upravičena in potrebna. Med nosečnostjo in dojenjem za lajšanje bolečin v normalnih protibolečinskih odmerkih ni primerna uporaba acetilsalicilne kisline, saj ima lahko hude posledice za plod ali novorojenčka.

Medtem ko ginekologi in zdravniki s posebno skrbnostjo in strokovnostjo natančno spremljajo dogajanje v vseh štiridesetih tednih nosečnosti in po porodu, farmacevti in farmacevtski tehniki v lekarnah skrbimo, da nefarmakološko zdravljenje ali zdravljenje z zdravili poteka skladno s priporočenimi smernicami.

Ženske in neplodnost
Po merilih Svetovne zdravstvene organizacije govorimo o zmanjšani plodnosti oziroma o neplodnosti para, kadar po enem letu nezaščitenih spolnih odnosov ne pride do zanositve. Težave z zanositvijo ima od pet do 15 odstotkov parov, to pomeni vsak šesti do sedmi par. Vzrokov za neplodnost je lahko veliko in so enakomerno porazdeljeni med ženske in moške. Tako v približno eni tretjini primerov najdemo vzrok za neplodnost pri ženski, pri eni tretjini pri moškem, pri eni tretjini primerov pa gre za kombinacijo. Obstajajo izjeme, pri katerih ne ugotovimo vzroka neplodnosti. Takih parov je približno pet odstotkov. Neplodnost zdravimo z zdravili, operativnimi posegi ali postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo oziroma

tako imenovanimi postopki asistirane reprodukcije. Težava neplodnosti postaja čedalje pogostejša. Področje je kljub številnim informacijam precej neraziskano in dokončnih odgovorov o vzrokih za neplodnost še ne poznamo. Razveseljuje nas lahko dejstvo, da je znanje na področju reproduktivne biomedicine zelo napredovalo in tako omogoča učinkovito zdravljenje neplodnosti.

Lekarniški farmacevti za opolnomočene pacientov
Poslanstvo vsakega strokovnega delavca v lekarni je, da svetuje, izobražuje in daje zanesljive informacije o zdravljenju, z namenom izboljšanja ali ohranjanja zdravja pacienta. Dolžnost vsakega posameznika je, da zdravila jemlje odgovorno, upošteva priporočila in ne nazadnje posluša tudi svoje telo. Lekarniški farmacevti, ki smo med zdravstvenimi delavci najlaže dosegljivi, lahko veliko prispevamo k ozaveščanju ljudi, in sicer:
- ozaveščamo splošno javnost o pomenu pravilne in varne uporabe zdravil,
- pacientom podajamo kompetentne informacije,
- izdajamo publikacije;
- predavamo v društvih, šolah o krepitvi zdravja, izobražujemo pri samozdravljenju, boleznih in zdravljenju.

Posvet z lekarniškim farmacevtom je še posebej koristen za tiste, ki jemljejo več zdravil. Te paciente je treba obravnavati celostno, kot to poteka v okviru storitve »pregled uporabe zdravil«, ki jo izvajajo za to posebej usposobljeni kolegi v številnih lekarnah. Več o zgoraj navedenih vsebinah si lahko preberete v priloženi knjižici z naslovom »Zdravila in ženske«, ki smo jo ob 17. dnevu slovenskih lekarn pripravili lekarniški farmacevti, člani Sekcije farmacevtov javnih lekarn, izdalo pa Slovensko farmacevtsko društvo. Knjižice so vam na voljo brezplačno v vaši lekarni.

Foto: Pexels / CLARK


Nazaj